ERDOGAN ĆE POBESNETI NA TRAMPA: Amerika usvojila rezoluciju o genocidu Otomanskog carstva nad Jermenima
Foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

zaoštravanje odnosa

ERDOGAN ĆE POBESNETI NA TRAMPA: Amerika usvojila rezoluciju o genocidu Otomanskog carstva nad Jermenima

Planeta -

Senat, gornji dom Kongresa SAD, jednoglasno je danas rezolucijom priznao genocid Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. veka.

Rezoluciju je krajem oktobra izglasao Predstavnički dom Kongresa što je izazvalo duboko nezadovoljstvo Turske koja genocid negira. Rezoluciju su u Senatu nekoliko puta blokirali Republikanci predsednika SAD Donalda Trampa, ali se danas niko nije usprotivio tekstu koji je predložio Demokrata Bob Menendes.

Istoričari procenjuju da je vojska Otomanskog carstva tokom i posle Prvog svetskog rata ubila 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka. Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

Usvajanje rezolucije u američkom Kongresu o priznavanju genocida Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. veka "ugrožava budućnost" odnosa Turske i SAD, upozorile su večeras vlasti Turske ubrzo po donošenju odluke u Vašingtonu.

"Ponašanje određenih članova američkog Kongresa ugrožava tursko-američke odnose... Američka rezolucija koju je danas usvojio Senat dovodi u pitanje budućnost naših bilateralnih odnosa", izjavio je portparol turskog predsedništva Fahretin Altun.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track