Trgovina na neviđeno stigla na naplatu 1Foto: EPA-EFE/ PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Poslednje mesto u grupi B Lige šampiona bilo je i očekivano: u konkurenciji Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa fudbaleri Crvene zvezde su kvalitativno bili slabiji, sporiji, tehnički limitirani, međutim sam način na koji su crveno-beli ostali bez evropskog proleća navodi na zaključak da Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela, pre svih, moraju da podnesu izveštaj zvezdaškoj javnosti.

Višemilionske svote evra date su na „pojačanja“ neposredno nakon drugog uzastopnog plasmana Zvezde u Ligu šampiona, a bukvalno nijedan od tako pompezno najavljivanih: Van Lapara, Mateo Garsija, Kanjas… nije uradio apsolutno ništa korisno na međunarodnoj sceni po čemu bi njihova imena mogla de se definišu kao vizionarski potezi tandema Terzić-Mrkela.

Možda i sama plemenitost u nameri generalnog i sportskog direktora nije bila upitna; verovatno su želeli da sa Van Laparom, Garsijom, Kanjasom, Žanderom, Tomaneom stave „završni potpis“ na prethodno odlično obavljene poslove u vezi sa angažovanjem Milunovića, vraćanjem Degeneka, ubeđivanjem Marina i Ivanića…

Od svih pobrojanih inostranih imena, za čije su transfere kada su srpske prilike u pitanju, izdvojena ogromna višemilionska sredstva (između tri i četiri miliona evra), jedino se možda za Tomanea može reći da je imao zavidnu biografiju sa poslednjim stranama koje su obećavale berićetnu golgetersku jesen u crveno-belom dresu (11 golova za portugalskog prvoligaša Tondelu u sezoni 2018/19).

Svi ostali bili su u potpunoj disharmoniji sa načinom na koji su njihovi transferi najavljivani u većini srpskih medija, kojima su, utisak je, tekstovi pisani u menadžerskim kancelarijama njihovih zastupnika.

Kako drugačije shvatiti dovođenje istrošenih, tehnički limitiranih, fizički slabih i taktički „nepismenih“ pojedinaca koji su doslovce svi do jednog dolazili u Zvezdu a da su prethodno ispadali iz gotovo svih kombinacija Hadersfilda, PAOK-a… ili su igrali u rangu takmičenja koji je neuporediv sa standardima i zahtevima Lige šampiona (Mateo Garsija, Žander…).

Čini se, mada možda i nije tačno, da Terzić i Mrkela nisu mnogo marili za mišljenje trenera Milojevića pri angažovanju pomenutih i ne samo navedenih „pojačanja“. Studiozan, pedantan, analitičan, šef struke crveno-belih verovatno ne bi dozvolio, da je mogao, angažovanje pojedinaca koje prethodno na mapi fudbalera nije mogao da pronađe, a kamoli pogleda i izanalizira više desetina njihovih utakmica.

Svima njima trebalo bi da u transfer politici rečenica Arsena Vengera bude postavljena kao aksiom: „Pre nego što sam 2009. u Arsenal doveo Andreja Aršavina pogledao sam njegovih 50 utakmica, a na mnogima bio i lično prisutan.“

Odgovorna je naravno i skauting služba Zvezde, ako se tako može definisati broj onih koji svakodnevno prate, analiziraju i dostavljaju na nedeljnom nivou izveštaje Terziću, Mrkeli i Milojeviću…

Ako su, a time se takođe u Zvezdi često hvale, svoj posao radili temeljno i odgovorno, deluje nestvarno da su klubu preporučivali „igračke karikature“ među kojima pojedinci ne bi imali mesta ni u startnoj postavi Slavoljuba Đorđevića, trenera omladinaca koji su, u odnosu na seniore, obezbedili evropsko proleće i to u Ligi šampiona.

Biće da su dogovore Terzić i Mrkela postizali sa promoćurnim menadžerima, sa kojima su lako dolazili do računice.

Milojević poturio leđa

Samokritičnost Vladana Milojevića: „Kao odgovoran čovek, ne samo trener, reći ću da je najveća odgovornost na meni. Ako hoćete da preuzmem odgovornost nemam problem da kažem. Napravićemo analizu na kraju prvog dela sezone… Predstoje razgovori sa upravom, ako sam odgovoran, napustiću klub“ – Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela mogli bi da iskoriste kao prostor za manevar i izbegavanje sopstvene krivice. A mesto Vladana Milojevića na klupi Zvezde uopšte ne bi trebalo da bude upitno, barem do kraja tekuće sezone. Ako su pametni i promišljeni, Terzić i Mrkela bi naredne mesece trebalo da iskoriste kako bi ubedili Milojevića da i posle juna ostane na istom mestu: boljeg, involviranijeg trenera u srpski klupski fudbal, većeg respekta i ugleda među kolegama teško da će naći, dok imena onih koji će odšetati sa klupe kod prvog ubedljivog poraza mogu pročitati u svim notesima menadžera sa kojima usko sarađuju.

Prihod 26.466.000 evra

Imala je Crvena zvezda u sredu uveče na tacni dodatnih 1.400.000 evra za remi sa Olimpijakosom i prolaz u Ligu Evrope, ali je Brazilac Žander poklonjenim penalom za domaćina u 87. minutu poslednjeg meča grupe B Lige šampiona sveo novčani saldo od ovosezonskog takmičenja u najelitnijem rangu na pozamašnih 26.466.000 evra. Samo od ulaska u grupnu fazu Lige šampiona Crvenoj zvezdi pripalo je 15.250.000 evra. Na konto desetogodišnjeg renkinga crveno-belima na račun je leglo još 2.216.000 evra. Pobeda nad Olimpijakosom donela je bonus od 2.700.000 evra. Od karata za grupnu fazu Lige šampiona, plus mečeve sa Jang Bojsom i Kopenhagenom zaradila je bruto oko 6.300.000 evropskih novčanica, a od dve kvalifikacione utakmice došlo je približno 850.000 evra. To nas dovodi do sume od 26.466.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari