Stop od Baskonije: Zvezda prekinula evroligaški trijumfalni niz

Novosti online/V. PRERADOVIĆ

12. 12. 2019. u 18:29

Način na koji su crveno-beli izgubili osmi meč u Evroligi predstavlja korak unazad u konsolidaciji igre i rezultata od dolaska trenera Šakote - 72:64

Стоп од Басконије: Звезда прекинула евролигашки тријумфални низ

Lorenco Braun na meču protiv Baskonije foto: N. Patraušić

POBEDNIČKI niz Crvene zvezde dug tri utakmice prekinut je porazom od Baskonije u „Štark areni“ (64:72). Način na koji je izgubila osmi meč u Evroligi predstavlja korak unazad u konsolidaciji igre i rezultata od dolaska trenera Šakote.

Trener tima iz Vitorije Perasović uspeo je da sprovede univerzalni plan kada igrate na vrućem gostujućem terenu. Bar u većem delu prvog poluvremena razbio je u komade ritam utakmice, ofanzivnim timskim skokom držao Šakotinu ekipu podalje od namere da iz odbrane grade napade.

Baskijska strategija funkcionisala je do sredine druge četvrtine kada je „alej up“ akcijom zakucana najveća prednost (22:32). Od tog trenutka pa do odlaska na odmor, Zvezda se izmigoljila iz opstrukcije igre, uspostavila kontrolu nad reketom i nogama Lorenca Brauna potrčala ka potpunom povratku u meč. Samo poen zaostatka, uprkos lošim procentima šuta, bio je obećavajući signal pred nastavak meča.

Međutim, agresivnost su ostavili u svlačionici i posle samo dva minuta treće deonice ponovo bili suočeni sa rezultatskom poterom. Išlo je znatno teže nego u završnici poluvremena, jer su Henri i Vildoza kao osice napadali Brauna kao jedinog plejmejkera u Zvezdinom timu.

Bila je preko potrebna veća pomoć Berona, Dženkinsa i Davidovca, s obzirom na to da visoki igrači nisu imali nijednu prednost u duelima sa ogromnom i pokretljivom centarskom linijom Baskonije. Nije je bilo ni u tragovima dok je bivši NBA igrač Stauskas punio koš Zvezde i izazvao izlive frustriranih navijača.

Sa tribina su doletali predmeti, padali i po klupi Baskonije, što će velikom finansijskom kaznom sipati još soli na otvorenu ranu iz meča sa Baskonijom.

POVREDA LORENCA BRAUNA
PRVI plejmejker Crvene zvezde Lorenco Braun napustio je teren na desnoj nozi zbog povrede levog skočnog zgloba, četiri minuta pre kraja meča sa Baskonijom. Ostaje da se vidi da li će biti u mogućnosti da igra na nedeljnom jadranskom gostovanju u Zadru.

C. ZVEZDA 64
BASKONIJA 72
(14:20, 17:12, 12:24, 21:16)   
DVORANA „Štark arena“. Gledalaca: 10.367. Sudije: Roča, Laurinavičijus, Balak. 

C. ZVEZDA: Kuzmić 8 (7 sk), D. Braun 5, L. Braun 20 (5 as, 4 sk), Davidovac 6, Lazić, Faje 1, Beron 9, Dobrić 5, Gist 2, Dženkins 4, Simanić 4, Odžo.

BASKONIJA: Vildoza 5, Gonzales, Henri 5, Džening, Diop 9, Garsija, Fal 7, Stauskas 22, Šengelija 19, Šilds 3, Polonara, Erik 2.

PRVA ČETVRTINA

Crvena zvezda meč počinje u petorci Lorenco Braun, Beron, Lazić, Derik Braun i Kuzmić, koji postiže prve poene na utakmici. Vildoza poravnava rezultat, ali na drugoj strani Lorenco Braun postiže prvu trojku za 5:2 u 2. minutu. Poenima Stauskasa i Henrija s poludistance Baskonija prvi put na meču dolazi do prednosti, ali Beron ubacuje trojku i odmah vraća vođstvo na stranu Zvezde 8:6, 4. minut. Šengelija u kontri poravnava rezultat.

Posle polovičnog učinka Lorenca Brauna s linije penala, Vildoza ubacuje trojku, posle ofanzivnog skoka gostiju, za novo vođstvo Baskonije - 11:9, 6. minut. Derik Braun prikucava promašaj Lorenca, posle čega Erik pravi faul u napadu. Promašaj Odža pod košem, trojkom, ponovo posle ofanzivnog skoka, kažnjava Šilds. Baskonija vodi 14:11, 8. minut.

Derik Braun je polovično uspešan s linije penala, posle čega Šengelija ubacuje trojku - 17:12. Raste prednost gostiju u završnici prve deonice. Posle dve izgubljene lopte pogrešnim dodavanjima ka Odžu, snažni centar pravi prekršaj nad Falom, koji je poentirao, a potom ubacio i dodatno bacanje - 20:12, 9. minut. Seriju gostiju 9:1 poenima u reketu prekida Davidovac.

Na kraju prve deonice Baskonija vodi 20:14.



DRUGA ČETVRTINA

Druga deonica je počela prikucavanjem Fala posle promašaja Šengelije - 22:14, i poenima Dženkinsa sa poludistance. Propustili su crveno-beli nekoliko prilika da uhvate rezultatski priključak, pa gosti posle poena Diopa održavaju stečeni plus - 24:16, 14. minut. Dobra stvar za Zvezdu je što je Baskonija posle četiri minuta igre u drugoj deonici iskoristila bonus, ali je Ognjen Dobrić polovično uspešan s linije penala.

Diop zakucava za dosad najvećih plus devet gostiju - 26:17 na polovini druge četvrtine. Nova propuštena prilika Zvezde, Lorenco Braun je prvo poentirao s poludistance, a posle dobre odbrane i osvojene lopte, Ognjen Dobrić je promašio zakucavanje. Na sve to, Davidovcu je, u pokušaju da prekine kontru, dosuđen nesportski faul. Stauskas je polovično uspešan s linije penala, posle čega je Henri promašio trojku - 27:19, 16. minut.

Na poene Davidovca pod košem, trojkom odgovara Diop, koji potom faulira Fajea, koji pogađa jedno od dva slobodna bacanja - 30:22. Alej up zakucacanjem Šengelije gosti prvi put na meču dolaze do dovicfrenog plusa - 32:22, 17. minut. Gosti su propustili napad da još više uvećaju prednost, pa ih je ubačenom trojkom kaznio Beron.

Posle još jedne uspešne defanzive, Kuzmić se izborio za dva slobodna bacanja, i oba puta je bio precizan. Promašaj Šengelije pod košem, u polukontri posle prodora poentira Lorencno Braun. Zvezda je u seriji 7:0 - 32:29, 19. minut. Zvezdin plejmejker produžava seriju crveno-beli na 9:0 sa dva ubačena penala i vraća domaće na samo poen zaostatka na kraju prvog poluvremena - 32:31.

TREĆA ČETVRTINA

Treća deonica je počela s dva ubačena bacanja Stauskasa - 34:31. Zakucavanjem odgovara Kuzmić, ali već u narednom napadu Stauskas poentira uz faul, a potom ubacuje i dodatno bacanje - 37:33, 22. minut. Beron je pogrešio u dodavanju, što Stauskas kažnjava trojkom. Posle osam vezanih poena, Stauskas asistira Eriku za 42:33 u 23. minutu. Prethodno je Beron promašio flouter.

Još jedna izgubljena lopta domaćih, posle tajm auta Šakote (Lazić nagazio aut liniju), ali na sreću crveno-belih Vildoza promašuje s poludistance. Seriju gostiju 8:0, polovičnim učinkom s linije penala, prekinuo je Derik Braun, koga je na nesportski način zaustavio Stauskas. Dodatni napad Zvezde završen je poenima Ognjena Kuzmića posle ofanzivnog skoka. Podigli su crveno-beli agresivnost u odbrani, Lazić je sprečio Stauskasa da za osam sekundi prenese loptu na polovinu Zvezde, ali Lorenco Braun vraća loptu gostima, pošto je nagazio na aut liniju.

Posle promašene trojke Henrija, sa dva ubačena bacanja Lorenco Braun vraća Zvezdu na minus četiri - 42:38, 25. minut. Derik Braun je promašio sa poludistance i propustio priliku da još više približe crveno-bele, posle čega je Fal zakucao uz faul i pogodio dodatno bacanje - 45:38, 26. minut. Derik Braun je polovičan s linije penala, a posle promašaja Dženinga za tri, Dženkins pogađa dva bacanja i približava Zvezdu na minus četiri - 45:41, 27. minut.

Stauskas pogađa bitnu trojku za goste, a Davidovac na drugoj strani nije uspeo da vrati istom merom. Stauskas je ubacio dva bacanja i vratio Baskoniju na plus devet - 50:41, 29. minut. Faje je promašio pod košem, posle čega je Šakota dobio tehničku grešku. Stauskas je promašio slobodno bacanje, gosti nisu iskoristili ni napad, ali je Gist izgubio loptu u reketu Baskonije.

Šengelija to kažnjava trojkom za, dosad najvećih, plus 12 - 53:41. Gist poentira pod košem Baskonije, koju Stauskas trojkom uz zvuk sirene vodi na 56:43 pred poslednjih deset minuta.

ČETVRTA ČETVRTINA

Gist promašuje trojku na otvaranju četvrte deonice, ali zato Šengelija ubacuje svoj treći šut van linije 6.75 i podiže prednost gostiju - 59:43. Lorenco Braun pogađa dva bacanja i postiže prve poene za Zvezdu u završnom kvartalu. Henri lako poentira iz prodora do koša, a posle promašaja Lorenca Brauna s poludistance, Staustaks ubacuje još jednu trojku - 64:45, 32. minut. Davidovac ubacuje dva penala.

Šengelija pogađa preko Simanića, Lorenco Braun postiže poene iz koraka, posle čega je Fal polovičan s linije slobodnih bacanja - 67:49, 34. minut. Posle po dva prokockana napada na obe strane, Dobrić zakucava u kontranapadu. Fal pravi faul u napadu, a Lorenco Braun postiže svoj 18. poen i na polovini četvrte deonice smanjuje zaostatak crveno-belih na 14 poena - 67:53. Odbranili su se crveno-beli još jednom, a Lorenco Braun u kontranapadu poentira.

Šengelija postiže veoma važne poene za goste na isteku napada i prekida seriju Zvezde 8:1. Simanić postiže trojku i dovodi crveno-bele nadomak jednocifrenog zaostatka - 69:58, 37. minut. Loša stvar za Zvezdu je povreda skočnog zgloba Lorenca Brauna, koji je na jednoj nozi napustio teren. Henri ubacuje jedno od dva bacanja, a Dženkins na drugoj strani promašuje otvorenu trojku.

Posle promašaja Diopa s poludistance, Boriša Simanić je ubacio jedno od dva bacanja - 70:59 na ulasku u poslednja dva minuta susreta. Šengelija je izgubio loptu, a Beron ubacuje trojku kojom vraća Zvezdu na jednocifren zaostatak minut i 28 sekundi pre kraja - 70:62. Posle tajm auta Perasovića, Šengelija promašuje trojku, kao i Beron na drugoj strani. Diop s linije penala potvrđuje trijumf Baskonije - 72:64.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Pera

12.12.2019. 22:21

Zvezda igra bez centara. Kuzmić se nije vratio u formu i veliko je pitanje dali će se uopšte i vratiti. Jadni dobri Ojo u principu nije za košarku jer je nezgrapan,prespor i bez osećaja za igru. Bio bi verujem dobar snagator rukometaš. Ostali igrači na raspolaganju samo glume centre i ne ostvaruju uloge ni pod sopstvenim a još manje protivničkim košom. Zato Zvezda i nema igru jer je "pročitana" i svaka suparnička blokada šuta iz daljine je neuspešna.

Ima Zvezda centra

12.12.2019. 23:45

@Pera - Ime mu je Ristić, al ga stalno neko sabotira u Zvezdi i tera što dalje.