Sveti Sava nije govorio o Srbiji između Istoka i Zapada 1Foto: N1

U Srpskoj akademija nauka i umetnosti danas su održani svečana akademija i naučni skup povodom „Osam vekova od posvećenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa“.

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić otvarajući akademiju, poručio je da osam vekova autokefalnosti SPC spada u događaje koji menjaju tok i pravac istorije, posle kojih više ništa nije isto.

– Ovo obeležavanje u punom je skladu sa prethodnim obeležavanjem 2017, osamsto godina uspostavljanja kraljevstva u srednjovekovnoj Srbiji. Okolnosti i geopolitički kontekst u čijim okvirima su se ova dva događaja odigrala, nesmanjenom snagom isijavaju onu neizbežnu aktuelnost koja srednjovekovna svrstavanja prepoznaje i kao deo uzroka za migrene koje trenutno muče Srbiju. Iako istorijske tokove nije uputno vezivati za pojedince, iz magme iz koje će se iznedriti samostalna srpska država zasnovana na komplementarnosti svetovne i crkvene vlasti, ipak se probija ime Rastka Nemanjića, potonjeg monaha Save. NJegova misija u Nikeji, privremenom sedištu vizantijskog cara i vaseljenskog patrijarha, bila je ključna da Srbi dobiju autokefalnu crkvu, s pravom da sama bira svog arhiepiskopa – naglasio je predsednik SANU.

Na akademiji su govorili LJubomir Maksimović i iguman manastira Hilandara arhimandrit Metodije, uz dela Svetislava Božića inspirisana srednjovekovnom duhovnom muzikom i molitvama. Odlomke iz Domentijanovih „Žitija Svetog Save“ čitao je glumac Nebojša Dugalić.

Govoreći o duhu i poretku vremena u kome su nastale samostalna srpska srednjovekovna država i Crkva, u to doba neraskidivo povezane, kao svetovno i duhovno ispunjenje zaveta Stefana Nemanje, akademik Maksimović ukazao je na pogrešnost današnjih tvrdnji da je to bi bila posledica shvatanja Svetog Save da se „Srbija nalazi između dva sveta – ‘Zapada’ i ‘Istoka’ ne pripadajući ni jednom od njih“.

Prema njegovim rečima, „povezivanje takvih pogleda sa prvim srpskim arhiepiskopom nauka je poodavno otkrila kao apokrifnu priču, nastalu posle Drugog svetskog rata“.

Naučni skup u SANU, Akademija je organizovala sa Svetogorskim centrom u Solunu, Zadužbinom svetog Manastira Hilandara i Društvom prijatelja Svete Gore iz Beograda uz pomoć srpskih državnih institucija.

Izložba o Studenici

U okviru obeležavanja 800 godina samostalnosti SPC u Galeriji SANU večeras bi trebalo da bude otvorena izložba „Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice – drevnost, postojanost, savremenost“. Organizatori su SANU i manastir Studenica. Autor izložbe i urednik kataloga je dopisni član SANU Miodrag Marković, koji je najavio da „aktuelna postavka podrazumeva moderan pristup, obilato korišćenje najsavremenije elektronske opreme, koja će najširem krugu posetilaca učiniti pristupačnim sve segmente manastirskog kompleksa, arhitekturu, slikarstvo, riznicu, ali i novija otkrića brojnih istraživača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari