KINEZI OBJAVILI JEZIVE SNIMKE: Teroristi iz Sinđianga gori od Al Kaide! Pokazuju licemerje Zapada! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Screenshot

brutalno

KINEZI OBJAVILI JEZIVE SNIMKE: Teroristi iz Sinđianga gori od Al Kaide! Pokazuju licemerje Zapada! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Planeta -

Kineska televizija CGTN je 5. decembra emitovala prvi kineski dokumentarni film o globalnim naporima Pekinga u borbi protiv terorizma u Sinđiangu.

Film u četiri dela u trajanju od desetak minuta možete pogledati na Jutjub kanalu kineske televizije s linkovima u dnu teksta, a dva kratka snimka od dve minute su deo ovog članka koji razbija mit o „demokratskim aktivistima koji u Sinđiangu traže svoja verska prava“.

Film je izazvao široku raspravu u javnosti zato što prikazuje zločine koji nikada nisu prikazani javnosti, štetu koju je Kina pretrpela i napore koje je uložila u iskorenjivanju terorizma. Mnogi su videozapisi u dokumentarcu, kao konkretni dokazi stravičnih zločina koje su počinili teroristi u autonomnoj regiji Sinđiang, pokazani prvi put, a otkrivaju i konkretne dokaze o odnosima terorista i njihovog inostranih sponzora.

“Vlasti ranije nisu objavile videozapise i detalje napada u Sinđiangu zbog brige da ne bi izazvale paniku. To pokazuje da je Kina platila visoku cenu u borbi protiv terorizma i da međunarodna zajednica to treba jasno razumeti”, za Global Tajms je rekao Li Vei, stručnjak za borbu protiv terorizma na Kineskom institutu za sqvremene međunarodne odnose u Pekingu za Global Tajms.

Li Vei je primetio da audio i video zapisi opravdavaju kinesku politiku za borbu protiv terorizma u Sinđiangu, uključujući stvaranje centara za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, koji su se pokazali vrlo efikasni u deradikalizaciji i borbi protiv ekstremista.

Kina nije štedela napore u borbi protiv terorista. Dobro je obučena i učestvuje u oružanim sukobima sa svojim antiterorističkim snagama. Razbijene su terorističke grupe, uključujući “Islamski pokret Istočnog Turkestana” za obuku terorista u Sinđiangu.

Sinđiang je dugo bilo glavni front protiv terorizma. Prema nepotpunim podacima, Sinđiang je od 1990. do 2016. pretrpeo hiljade terorističkih napada u kojima su ubijene brojne nenaoružane osobe i na stotine policajaca.

“Neke zapadne zemlje šire ideju da su nemiri u Urumkiju 2009. bili etnički sukobi izazvani represijom. Kineski stručnjaci kažu da je to nelogično. Antikineska interpretacija borbe protiv terorizma pokazuje dvostruke standarde zapadnog narativa u odnosu na ono što se skoro tri decenije događa u Sinđiangu s napadima „11. septembra u Njujorku“, navodi se u dokumentarcu.

Kineske vlasti veruju da je “Islamski pokret Istočnog Turkestana”, ili ETIM, opskurna grupa u Sinđiangu s navodnim vezama s Al Kaidom 2013. organizovala bombaški napad na Trgu Tjenanmen. Kineska policija tvrdi da ima jasne dokaze da su za incident krive separatističke snage koje deluju izvan Sinđianga.

Nedavni izveštaji su otkrili da su stotine kineskih boraca u Siriji i neki “džihadisti” svoj rat preselili u Sinđiang. Sultan Hali iz pakistanske vojske je izjavio da su neki muslimani iz kineskog Sinđianga obučeni kao “džihadisti” u centrima za obuku u Siriji.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track