Srećku (5) su se roditelji utopili u bunaru, bio je četiri dana sam dok ga nisu pronašli: Godinu posle nesreće još nema porodice koja će da usvoji dečaka (FOTO)

S.Babović

12. 12. 2019. u 17:06

Mališan je preživeo jedući hleb, u hladnoj kući, zamotan u ćebence

Срећку (5) су се родитељи утопили у бунару, био је четири дана сам док га нису пронашли: Годину после несреће још нема породице која ће да усвоји дечака (ФОТО)

Slađana (50) i Časlav Anđelković (57); Foto: Arhiva VN

TRSTENIK - MALI Srećko (5), čiji su roditelji poginuli u bizarnoj nesreći u bunaru u selu Stragari kod Trstenika, 12.decembra, 2018. godine, još uvek je u hraniteljskoj porodici, saznaju “Novosti”. Petogodišnji dečak je prema nezvaničnim saznanjima “Novosti” ušao u tzv. listing za usvojenje u kojem je 10 porodica, ali do sada postupak usvajanja teče sporo i skoro da nema zainteresovanih!


- Stekli su se uslovi za usvojenje i u toku je postupak - navodi nezvanično izvor “Novosti”. - Dečak je zdrav, lepo napreduje od početka, vratio se u obdanište. Hranitelji divno brinu o njemu, ali zainteresovanih porodica nema.


Želja Centra za socijalni rad u Trsteniku, gde nam je predočeno da ne mogu da komentarišu postupak usvojenja maloletnika, bila je da siroče bude što bliže rodnom selu Poljna i rodbini. Ova ustanova još uvek je staratelj dečaka koji je u tragediji ostao bez mame Slađane (50) i tate Časlava Anđelkovića (57). Smrt ih je zadesila u bunaru dubokom šest metara. Skoro četiri dana, Srećko je bio sam u kući i plakao, sve dok dečije jauke nisu čule komšije.


- Prvo sam pomislio da mi se učinilo, ali kada sam shvatio da je dete samo, pretrnuo sam, sve mi je govorilo da se nešto strašno dogodilo, čim toliko plače - prisećao se meštanin Poljne Saša Dimitrijević, koji je pronašao dečaka.


Miroslav Nićiforović, brat pokojnog Časlava ispričao nam je da je mališan preživeo jedući hleb, u hladnoj kući, zamotan u ćebence. Prava je sreća što, iako je bila zima, temperature nisu bile ispod nule. Prava je misterija kako je dete uspelo da samo, bez ičije pomoći, preživi četiri dana. Rekao je lekarima da je jeo hleb i sve drugo šta je zatekao u kući. Spasao ga je plač.

PROČITAJTE JOŠ: Decu iz Srbije usvajaju Amerikanci i Skandinavci!


Dečak je nekoliko dana pre nesreće bio bolestan. U subotu je primio injekciju, ali u nedelju nije imao ko da ga odvede u Dom zdravlja. Auto Anđelkovića “opel astra” nađen je u tuđem kupuzištu u selu Stragari, nedaleko od bunara gde su i izgubili život. Glavice kupusa u njihovom vozilu išle su u prilog pretpostavci da su završili u susednom selu s namerom da ukradu povrće.


Mesto nesreće; Foto: S.Babović


- Poziv smo primili te noći u tri sata sa informacijom da se u Poljni nalazi smrznuto i nezbrinuto dete i naša dežurna služba je odmah krenula na teren, dete je sanitetom prebačeno u kruševačku bolnicu - predočio nam je Dragojlo Minić, direktor CSR u Trsteniku.


Kuća porodice Anđelković; Foto: S.Babović


Anđelkovići su bili veoma situirani. Imali su stan u Trsteniku, dve kuće u selu, kompletnu poljoprivrednu mehanizaciju (drljače, plugove, freze, traktore), puno dvorište ovaca, jagnjadi, svinju od 60 kilograma, dve junice. Posadili su više od četiri hektara kukuruza. Sanjali su da još bolje obezbede sina. A hrabri Srećko je ozdravio i oporavio se u bolnici i detinjstvo nastavio kod hranitelja. Nije mu odmah predočeno šta se dogodilo. U prvim danima po tragediji dozivao je mrtve roditelje.


OBDUKCIJA POKAZALA DA SU SE ANĐELKOVIĆI UTOPILI


OBDUKCIJA Slađene i časlava Aneđlloviać pokazala je da je smrt nesrećnih supružnika nastala neposredno usled utopljenja. Anđelkovići su sahranjeni na lokalnom groblju u Poljni, a celo selo prisustvovalo je opelu u Crkvi Svetih Petra i Pavla.


Sahrana Slađane (50) i Časlava Anđelkovića (57); Foto: S.Babović


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Bojan

14.12.2019. 10:41

@Srđan, N. - Vojska Srbije - Kako te nije sramota da se na ovakav nacin spradas sa sudbinom jednog malog nevinog bica. Ti vojnik, ti si za koncentracioni logor prijatelju. Zbog takvih je ova drzava tu gde jeste i od takvih ljudi masovne beze odavde.

Mila

12.12.2019. 18:21

Pa naravno da ne može niko da ga usvoji kad ste nabili uslove za usvajanje. Treba usvojitelj da bude bogataš. Ali zato hraniteljsku porodicama plaćate.

nikmla

12.12.2019. 20:18

Supruga i ja smo usvojili jednog dečaka pre dve godine . Procedura za usvajanje je spora , ali tako mora da bi usvajanje bilo uspešno. Za našeg sina je tada u uži izbor izabrano 18 parova mogućih usvojitelja , a u registru roditelja je otprilike 20 puta više roditelja koji hoće da usvoje dete i koji su prošli proceduru provere da li su pogodni za usvojitelje. Tako samo strpljivo siguran sam da ima puno potencijalnih roditelja koji bi bbili presrećni da dobiju tog dečaka .

Tanja

14.12.2019. 08:59

Duša mala napaćena. Daće Bog da te što pre usvoji dobra porodoca, da dobiješ svu ljubav, brigu i pažnju. Srećno Srećko.

Danijela

15.12.2019. 16:42

Ja i moj muz zivimo u austriji imamo mogucnost kako moze da se to dete da se uzvojiti. Vise informacije