Pet slika iz Dvorskog kompleksa vraćeno u Narodni muzej 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture saoopštilo je da je danas, u Dvorskom kompleksu, izvršena primopredaja pet slika „Mrtva priroda“, „Srebrno letnje jutro“, „Amor i žena“, „Posle kupanja“ i „Trgovac divljači“, a slike su vraćene u Narodni muzej.

Kako se navodi u saopštenju, primopredaji je prisustvovala komisija koju čine predstavnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Narodnog muzeja – stručne službe, konzervatori, restauratori, kustosi i sekretar, kao i predstavnici Fonda Kraljevski dvor i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

„Time su na jasan način demantovane neistine i klevete koje je tabloid Blic danima širio na račun Ministarstva kulture i informisanja i ministra Vukosavljevića“, ističe Ministarstvo kulture.

Kako navode, to ministarstvo je imalo konstruktivan i presudan uticaj da se na ovaj način reše pitanja koja su plod loše i neprecizne komunikacije između Dvorskog kompleksa i Narodnog muzeja, za koju su obe strane jednako odgovorne.

Narodni muzej je ustanova kulture čiji je osnivač Srbija i o svim njenim interesima brinu Upravni odbor, direktor i Ministarstvo kulture i informisanja, te nikakve tabloidne izmišljotine tu činjenicu ne mogu da promene, ističe se u saopštenju.

„S druge strane, Dvorski kompleks je kulturno dobro u kome se čuvaju značajna umetnička dela podeljena u kolekcije koje su državna svojina i potiču iz različitih ustanova pa i iz samog Dvorskog kompleksa i o svemu tome država, ustanove kulture i Ministarstvo kulture i informisanja vode računa na zakonom propisan način“, dodaju iz Ministarstva kulture.

„Blicove tabloidne konfabulacije njihova su sramota ali će zbog obmanjivanja javnosti biti suočeni sa odgovarajućim pravnim postupcima“, zaključuju iz ovog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari