Zaharova: Antisrspka represija 1Foto: printscreen/Youtube

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva osuđuje presudu Ivanu Todosijeviću koja je posledica načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak u januaru 1999. i da je ta presuda još jedan dokaz antisrpske represije koju kosovske vlasti sistematski sprovode.

„Osuđujemo presudu Prištine protiv poslanika Srpske liste Todosijevića zbog toga što je govorio o falsifikovanom karakteru događaja u selu Račak“, rekla je ona na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Spitnjik.

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora zbog, kako u Prištini kažu, „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju i netoleranciju“ izjavom da je povod za agresiju bila „humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji“, izmišljeni Račak, kaže Zaharova. Rusija smatra da je to još jedan dokaz antisrpske represije koju kosovske vlasti sistematski sprovode.

Događaje u Račku, Priština kvalifikuje kao masakr srpskih snage nad albanskim civilima, a reč je kako kaže Zaharova o provokaciji koju je Zapad iskoristio za agresiju na SRJ. Zaharova je podsetila na istragu koju je sproveo tim međunarodnih eksperata, koja nije dovela do jedinstvenih zaključaka. „Od početka je bilo dosta neslaganja, a mnogobrojni dokazi su ukazivali da je tamo došlo do sukoba bezbednosnih snaga i pripadnika OVK“, navela je ona.

Zaharova je ukazala da kosovske vlasti nastavljaju da insistiraju na svojoj verziji događaja, ali, takođe, i da se obračunavaju sa političkim oponentima, lokalnim Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari