Dogovor srpske i mađarske carine za brži prelazak granice

Carinske delegacije Srbije i Mađarske usaglasile su mere za olakšan prelaz granice tokom praznika.

Visoke delegacije carinskih administracija Srbije i Mađarske sastale su se na graničnom prelazu Horgoš kako bi razmotrile mogućnosti za uvođenje mera kojima bi tokom predstojeće praznične sezone promet preko granice bio olakšan, saopštila je Uprava carina.

Saopšteno je da je za carinske administracije prihvatljiva ideja o minimumu graničnih kontrola koje bi se primenjivale u putničkom saobraćaju od 15. decembra do 15. januara.

"Zbog toga je dogovoreno da se carinske formalnosti u predstojećem periodu maksimalno relaksiraju u okvirima zakonskih mogućnosti, kako bi i promet robe bio olakšan", navedeno je u saopštenju.

Pukovnik Kristof Peter Bakai, generalni direktor carinske administracije Mađarske, rekao je da se novim fitosanitarnim propisima EU, čija primena počinje 14. decembra, uvode određena ograničenja, pa je o novim pravilima mađarska carinska administracija počela da obaveštava putnike.

Zamenik direktora Uprave carina Republike Srbije Veselin Milošević rekao je da je carinska služba Srbije potpuno spremna za povećan priliv putnika i teretnih vozila tokom nastupajućih praznika.

"Mere o kojima smo se za predstojeće dane dogovorili odnose se na ono što zavisi isključivo od nas, a to su pojačavanje smena dodatnim brojem službenika i efikasnije preupućivanje tovara ka unutrašnjim ispostavama", objasnio je zamenik direktora srpske carine.

Veselinović je istakao da Uprava carina republike Srbije u potpunosti razume potrebe i putnika i transportne industrije da se promet preko Horgoša što je moguće više ubrza.

"Mi smo imali drugi put ove godine imali sastanak sa mađarskom Carinom. Naš je predlog i naša sugestija, i mi se prihvatamo u potpunosti onoga što su, pre svega policije dve države dogovorile, da se kontrola putnika obavlja brže i efikasnije, Uprava carina će to u potpnosti da podrži", istakao je Milošević.

Prema njegovim rečima, oko 400 kamiona izađe preko Horgoša za 24 časa, a da je kapacitet Srbije oko 700.

"Mi smo na to ukazali mađarskoj strani, dobili smo uveravanja da će da razmotre te podatke i da će učiniti najviše što je u njihovoj moći. Nadamo se da ćemo te rezultate uskoro da vidimo u našoj praksi", naglasio je Milošević. 

Delegacije su se saglasile da trajna rešenja za veću propusnu moć na zajedničkoj granici podrazumevaju proširenje postojećih kapaciteta, jer bi uvođenje dodatnih traka na ulazu i izlazu omogućilo prioritetan prolaz za kamione koji su u tranzitu, prevoze kvarljivu robu ili su prazni.

Ubrzanju teretnog saobraćaja na Horgošu značajno će doprineti i planirano proširenje parking prostora, kao i izgradnja izlaznog kamionskog terminala, zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво