Slobodan Tešić: Kondukter iz Kiseljaka 1Foto: www.krik.rs

Trgovac oružjem Slobodan Tešić se u javnosti povezuje sa firmama Partizan Tech i Tehnoglobal Systems u Beogradu, te Granit Limited i Charso Limited (sa Kipra).

Za Slobodana Tešića u široj javnosti čulo se 2003., odnosno u vreme čuvene afere Orao, kad je domaće (Zastavino) pešadijsko naoružanje umesto u Nigeriju koja je, navodno, bila „krajnji korisnik“, izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom.

O razmeri te afere govore činjenice da su Ujedinjene nacije nedugo potom Tešića i njegovu tadašnju firmu Temeks stavile na „crnu listu“, te da je o tom švercu oružja dokumentarni film snimio engleski Bi-Bi-Si. Glavnu „rolu“u filmu igrao je naravno Tešić, a „proslavili“su se i pojedini Zastavini direktori.

Domaća vojna industrija našla se na međunarodnom stubu srama, a Srbija je jedva izbegla novi embargo.

Šest godina docnije, u vreme dok je još uvek bio na „crnoj listi“ UN pokušao je, preko svoje nove firme Melvale, da režimu Moamera el Gadafija, sa kojim je, kako se tvrdilo, bio u srdačnim odnosima, isporuči Zastavino naoružanje i Slobodine rakete, u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dolara.

Država je, pod pritiskom spolja, a uprkos protestima oružara, sprečila taj aranžman. Tešićeva firma je, u oktobru te 2009. sa Ministarstvom odbrane Jemena, potpisala ugovor vredan 78 miliona dolara, koji, kao i prethodni sa Gadafijem, nije realizovan.

U oružarski biznis u Srbiji na velika vrata su ga, 2013. vratili Srpska napredna stranka, odnosno Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Vučić je te godine, u Jugoimportov izvoz srpskog naoružanja i opreme u Libiju, vredan blizu 100 miliona dolara, uveo Tešića, nakon čega je Jugoimport, bez ikakvog obrazloženja, ispao iz igre.

Slobodan Tešić je bio i finansijer Fondacije Dragica Nikolić, a 2014. od tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića dobio je diplomatski pasoš. Krajem 2017. američka administracija zabranila mu je ulazak u SAD, zbog „korupcije, ugrožavanja ljudskih prava i međunarodne bezbednosti“. Iz istih razloga, Stejt department je pre nekoliko dana uveo embargo Tešiću, svim kompanijama koje kontroliše kao i najbližim saradnicima.

Rođen je 1958. u Kiseljaku, u BiH, gde je radio kao kondukter u lokalnom saobraćaju. U posao sa oružjem uveo ga je stric Đorđe Tešić. Oženjen je, a ćerka Danijela je 2012. bila na izbornoj listi SNS, potom i narodna poslanica te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari