Dragoslavu Mihailoviću nagrada Ivo Andrić 1Foto:. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Pisac i akademik Dragoslav Mihailović dobio je „Veliku nagradu – Ivo Andrić“ u 2019. godini za životno delo, a za najbolju knjigu nagrada je pripala ruskoj književnici Jahini Guzelj za roman „Deca Volge“, saopštio je danas žiri.

Ovu nagradu dodeljuje Andrićev institut Andrićgrada, a dobitnicima će biti uručena 27. januara u Andrićgradu, na Dan svetog Save.

U ime žirija (Muharem Bazdulj, Želidrag Nikčević), predsednik, dopisni član SANU Jovan Delić istakao je da je Dragoslav Mihailović mnogonagrađivani pripovedač i romansijer čija su dela, „Kad su cvetale tikve“, „Čizmaši“, „Petrijin venac“ i druga, klasika srpske književnosti. Već sa svojim prvim romanom „Zulejha otvara oči“, mlada ruska književnica Jahina Guzelj je postigla svetsku slavu, a uspeh „Dece Volge“ nagoveštava da će ona tek napisati najbolja dela, istako je Delić.

Podsećajući da se „Velika nagrada – Ivo Andrić“ dodeljuje po peti put, direktor Andrićevog instituta, reditelj Emir Kusturica naglasio je da je dodelom ovog priznanja književnicima iz različitih država „želja da se kultura internacionalizuje, a ne da tutumrake iz naših krajeva proglašavamo za nobelovce.“

Kusturica, koji je kao prijatelj Petera Handkea prisustvovao svečanosti u Stokholmu, rekao je, komentarišući negodovanja povodom Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, da je to najbolja „potvrda da ne treba priznati Kosovo“.

Po njegovom mišljenju, pogrešno je vezivati nagradu sa političkim idejama pisca. Ističući da Handkeovi „oponenti nisu pročitali ni dva reda“ njegove književnosti, Kusturica je napomenuo da nagrađeni pisac nikada ništa nije rekao protiv muslimanskog naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari