Dokaz da je Aleksandar Obradović govorio istinu 1

Prema navodima Američkog ministarstva finansija, koje je stavilo Slobodana Tešića na crnu listu, on upravlja preduzećima „Vectura trans“ i „Partizan tech“.

Ove dve kompanije imaju mnogo kontakata sa Krušikom i takođe su kupovale oružje po privilegovanim cenama.

To oružje izvozilo se u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, sudeći prema papirima. Krušik i srpske vlasti moraju da odgovore zašto je Slobodanu Tešiću davano državno oružje po privilegovanim cenama, kaže za Danas Dilijana Gajtandžijeva, bugarska istraživačka novinarka, koja je na sajtu Armsvoč iznela tvrdnje o krijumčarenju srpskog oružja.

Povodom američkog embarga pojedincima i kompanijama za izvoz oružja iz Srbije, naša sagovornica postavlja pitanje: „Da li će predsednik Vučić sada nazvati Američko ministarstvo finansija obaveštajnom kanalizacijom, kao što je nazvao mene jer sam, naprosto, pokazala istinu, da li će predsednik Vučić sada optužiti Američko ministarstvo finansija da radi za strane službe koje nameravaju da preuzmu srpski oružarski biznis, kao što je optužio mene i Aleksandra Obradovića“.

Gajtandžijeva smatra da je „ovo još jedan dokaz činjenice da je istina ono što je razotkrio Aleksandar Obradović“.

– Vučić mora da se izvini i da prestane da laže srpski narod, tvrdi ona.

Komentarišući mogući uticaj sankcija SAD na odnose Srbije i Amerike, Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, navodi za Danas da je namenska industrija jedna od najprofitabilnijih industrija na svetu, pa i u Srbiji, a najveći kupac srpske vojne industrije su Sjedinjene Američke Države.

– U kojoj meri će sankcije prema licima i kompanijama iz Srbije uticati na izvoz zavisi od toga ko će preuzeti poslove kompanija pod sankcijama. Međutim, administracija SAD poslala je dve poruke: znamo za korupciju i znamo za kršenje ljudskih prava. Neka od lica koja se pominju su već na crnoj listi Ujedinjenih nacija zbog nepoštovanja sankcija. Jasno je da situacija nije naivna, ali neće imati veće posledice po odnose SAD i Srbije sve dok se ne dovede državni vrh u vezu sa trgovinom. U tom slučaju, najveći donator Ministarstvu odbrane bi mogao da preispita svoju politiku prema Srbiji. Dugoročno gledano, vlast u Srbiji bi morala da se pozabavi pitanjima ko sve ima pravo na izvoz oružja i gde ono završava budući da su kredibilitet zemlje, a važnije i životi mnogih u pitanju. Do tada, pitanje Krušika bi moralo da dovede do reakcije sudskih organa, ističe naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari