Svet

0

Indijska policija hapsila demonstrante protiv dodele državljanstva izbeglicama

Autor: SA

Izvor: Beta

Indijska policija hapsila demonstrante protiv dodele državljanstva izbeglicama

Izvor: Foto: Beta/AP/Anupam Nath

Grupa demonstranata nije jutros poštovala policijski čas u Gauhatiju, glavnom gradu Asama, već je protestovala paleći gume pre nego što ih je policija rasterala.

Vojska je patrolirala ulicama kao pojačanje policiji u oblastima pogođenim nasiljem, Gauhatiju i okrugu Dibrugar, navela je policija.

Demonstranti u Asamu se tri dana zaredom protive novom zakonu, strahujući da će migranti preći u pograničnu oblast i razvodniti tamošnju plemensku kulturu.

Agencija PTI javila je da su demonstrati oborili telefonske bandere, spalili nekoliko autobusa i drugih vozila i napali kuće zvaničnika vladajuće nacionalističke partije.

Policija je koristila palice i suzavac da rastera demonstrante u 10 od 33 okruga države Asam.

Predlog zakona je sinoć usvojen u parlamentu Indije, a da bi stupio na snagu treba da ga potpiše predsednik zemlje, čija je funkcija ceremonijalna.

Premijer Indije Narendra Modi pozvao je na mir.

"Želim da vas uverim da niko ne može da vam oduzme prava, jedinstven identitet i predivnu kulturu. Ona će nastaviti da cveta i raste", naveo je Modi na Tviteru.

Dok se demonstranti u Asamu protive zakonu strahujući da će on doprineti dolasku novih migranata nezavisno od njihove vere, drugi tu meru vlade vide kao diskriminatornu jer se ne odnosi i na muslimane.

Novi zakon predviđa davanje indijskog državljanstva budistima, hrišćanima, hindusima, đainistima, parsima i sikima koji su pobegli iz Pakistana, Avganistana i Bangladeša zbog verskog progona pre 2015. godine.

Zakon se međutim ne odnosi i na pripadnike muslimanskog naroda Rohindža, izbegle iz Mjanmara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR