Daku ciljao snajperista sa 60 metara, metak “poslat” iz Crne Gore?: Detalji pokušaja ubistva biznismena iz Nikšića

Z. USKOKOVIĆ

12. 12. 2019. u 10:00

Miodrag Davidović, koji je ranjen u hotelu "Kraun plaza" u Beogradu, odavno se deklarisao kao neko ko je protivnik aktuelne vlasti u Podgorici. Finansijski je pomagao i opozicioni Demokratski front

Даку циљао снајпериста са 60 метарa, метак “послат” из Црне Горе?: Детаљи покушаја убиства бизнисмена из Никшића

Foto N.Skenderija

NA crnogorskog biznismena i velikog dobrotvora Srpske pravoslavne crkve Miodraga Daku Davidovića (62) pucano je sa razdaljine od oko 60 metara i sa visine koja odgovara prvom spratu neke zgrade. Snajperski hitac je bio precizan, ali mu je putanju donekle poremetilo debelo staklo hotela "Kraun plaza" što je Davidoviću i spaslo život.

Ovo su prvi rezultati istrage oružanog napada na Davidovića, u utorak oko 21 sat, koji je sedeo u klub-restoranu "Prajm", smeštenog na međuspratu ovog novobeogradskog hotela. Davidovića je hitac pogodio u šaku, a episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je sedeo sa biznismenom, ostao je nepovređen.

- Atmosfera je u restoranu bila uobičajena - navodi izvor "Novosti". - Iznenada se Davidović uhvatio za ruku, krv je krenula da prska i neko je uzviknuo: "Snajper! Lezite!", Svi su se sagnuli. Na stolu za kojim je sedeo Davidović videli su se tragovi krvi, ali su gosti u prvi mah pomislili da je reč o kapljicama vina.


Operativni podaci policije i obaveštajnih službi ukazuju da je nalog za ubistvo Davidovića stigao iz Crne Gore. Ovaj crnogorski biznismen, vlasnik kompanije "Neksan", koja se bavi izgradnjom stambenih i poslovnih objekata, odavno se deklarisao kao neko ko je protivnik aktuelne vlasti u Podgorici, a finansijski je pomagao i opozicioni Demokratski front, što je ustalasalo i političke krugove u Crnoj Gori.

Davidovića je, srećom, snajperski metak pogodio u ruku, a njegovi prijatelji su ga automobilom prebacili u Urgentni centar, gde mu je pružena pomoć. Pušten je na kućno lečenje.

Posle izvesnog vremena, nekoliko kilometara dalje, u Ulici omladinskih brigada kod broja 104 građani su primetili veliki plamen. Pozvali su vatrogasce i prijavili da gori automobil na parkingu, kao i da ne znaju da li nekog ima unutra. Jedno vatrogasno vozilo je ubrzo stiglo i ugasilo plamen. U unutrašnjosti vozila pronađena je puška sa optičkim nišanom.

- Proverama je utvrđeno da je reč o automobilu marke "reno megan karavan", čiji je nestanak pre izvesnog vremena prijavljen u Kraljevu - navodi naš sagovornik. - Veštaci Nacionalno-kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije detaljno su pregledali izgorelo vozilo i pušku kako bi pronašli tragove, koji bi pomogli u rasvetljavanju pokušaja ubistva crnogorskog biznismena.


Zasada, prve indicije policijske istrage govore da je, najverovatnije, snajperista imao pomagača u samom hotelu. Taj neko je morao da dojavi mesto i vreme kada je Davidović došao u restoran, kao i gde je seo. Upućeni navode da je crnogorski biznismen uvek bio za istim stolom.

- Organizatori zločina su temeljno izučili njegove navike - ističe naš sagovornik. - Samo je tako moglo da se pripremi ubistvo. Ipak, nisu računali na debljinu stakla na hotelu.

Policija je i u sredu obavljala uviđaj i ispitivala svedoke u hotelu. Pregledane su i okolne građevine sa kojih je ubica mogao da uputi hitac. Najviše pažnje je izazvao objekat čije je renoviranje u toku, a koji gleda na međusprat restorana "Kraun plaze".

- Bila je noć, svetla u restoranu upaljena i iz mraka se sve videlo kao na dlanu, jer je taj deo hotela sav u staklu - objašnjava naš sagovornik. - Samo pukom srećom Davidović nije ubijen.


HVALA BOGU, DOBRO SAM!

- DOBRO sam, hvala Bogu. A i kako ne bih kada je uz mene bio njegovo preosveštenstvo Joanikije, čuvar svetih moštiju ostroškog čudotvorca. Hvala svima na beskrajnoj podršci.

Ovako je, za "Novosti", kratko reagovao Miodrag Daka Davidović, nekoliko sati nakon ranjavanja.

Davidović je Nikšićanin, koji je stao u red najvećih ktitora srpskog roda, a brojni su hramovi koje podiže i obnavlja. Pre nekoliko godina, patrijarh srpski Irinej odlikovao je Davidovića Ordenom Svetog Save prvog stepena, a od mitropolita Amfilohija stigao je Orden Svetog kralja Milutina za nemerljiv doprinos koji je dao u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore.


PRITISCI

DAVIDOVIĆ je često priskakao u pomoć radnicima Nikšićke železare, rudarima, mlinarima, sportistima, oživljavao je pozorišni život u Nikšiću. Jasno i glasno se izjašnjava kao Srbin iz Crne Gore i vernik SPC, što je zasmetalo režimu. Kada su pojačani pritisci vlasti preselio se u Beograd gde živi u radi. Jednom prilikom je kazao da bi se rado kandidovao na izborima za predsednika Crne Gore.


TARZAN BIO U "KRAUN PLAZI"

U TRENUTKU napada na Davidovića, u "Kraun plazi", zatekao se i novi ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević, nezvanično saznaju "Novosti". Prema našim informacijama, Milošević nije bio u klub-restoranu "Prajm", u kojem je snajperskim hicem ranjen Davidović, ali je boravio u hotelu. Ova zanimljiva podudarnost baca novo svetlo na ceo događaj, koji je ustalasao i političku scenu u Crnoj Gori, pošto je vlasnik nikšićkog "Neksana" i kum pokojnog Momira Bulatovića, deklarisan kao protivnik režima Mila Đukanovića, a pominjao se i kao finansijer opozicije.

foto N.Skenderija


DUŠKO MARKOVIĆ, CRNOGORSKI PREMIJER: IZBEGNUTA TRAGEDIJA

SVAKI atak na život čoveka je neprihvatljiv i drzak čin. Upoznat sam iz medija sa tom činjenicom. Dobro je da nema tragične posledice. Nadam se da će istražni organi Republike Srbije naći odgovor i rešiti taj slučaj - kazao je crnogorski premijer Duško Marković, povodom napada na Miodraga Davidovića i episkopa Joanikija.



DEMOKRATSKI FRONT: ZLOČINOM DO CILjEVA

U DEMOKRATSKOM frontu uvereni su da je atentat na vladiku Joanikija i Miodraga Davidovića kukavički i podmukao čin, kojim se želi poslati poruka čitavom narodu.

- Taj pokušaj ubistva uspešnog privrednika i dobrotvora SPC i jednog najuglednijih epsikopa naše pomesne crkve izveden je, ne slučajno, baš nekoliko dana pre velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću i neposredno nakon stavljanja u skupštinsku proceduru zakona protiv SPC. Oni koji stoje iza ovog napada očigledno su navikli da do vlastitih ciljeva dolaze zločinom, pa veruju da bi nastavkom ubijanja najuglednijih ljudi, poput streljanja Pavla Bulatovića u Beogradu i Duška Jovanovića u Podgorici, prisilili narodnu većinu da ustukne pred njihovim terorom i da mirno i bez otpora prihvati da zlo pobedi dobro - poručuju iz ovog političkog saveza.


UDRUŽENjE BORACA RATOVA CRNE GORE OD 1990.: KO JE NACRTAO METU?

- TRAŽIMO od Agencije za nacionalnu bezbednost da objavi ko je i zašto nacrtao metu na grudima Miodraga Davidovića i zašto i po čijem nalogu je vladika Joanikije prisluškivan i praćen u Beogradu, čiji život je u atentatu takođe bio ugrožen - kaže Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine. - Reč je o suludom terorističkom činu koji je u tesnoj vezi sa srbomržnjom i progonom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.


VELIMIR ERAKOVIĆ, NVO "BILjARDA": PUCNjI U ČESTITE SRBE

- PUCNjI u Davidovića, dobrotvora i ktitora crkava su pucnji u sve čestite Srbe. Davidović je delom, a ne rečima pokazao kako treba brinuti o SPC - kaže Velimir Eraković iz NVO "Biljarda", uz ocenu da se radi o skandalu koji je prevazišao sve mere.


SNO VASOJEVIĆA I LIMSKE DOLINE: NE DAJMO SVOJE SVETINjE

POVODOM nemilog događaja u Beogradu, reagovala je Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline, ocenjujući da se reč o napadu na SPC. Predsednik ove NVO, Goran Kiković, istoričar, pozvao je Vasojeviće, Šekularce, Veličane, da budu na braniku svoje crkve i vladike Joanikija, duhovnog pastira i časnog naslednika episkopa koje je u Budimlju postavio Sveti Sava.

- Budimo ono što jesmo, ne dajmo svoje svetinje - kaže se u saopštenju SNO Vasojevića i Limske doline.


CRNOGORSKI MEDIJI BLISKI MILU ĐUKANOVIĆU TRAŽE RAZLOG U POSLOVIMA

MEDIJI bliski režimu Mila Đukanovića izveštavajući o pokušaju ubistva Davidovića objavljivali su priče u kojima su sugerisali da je bio meta zbog sumnjivih poslova. Pojedini portali, bliski vlasti, čak su izveštavali da je "Daka Davidović ubijen". (V. K. - M. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Branko

12.12.2019. 10:28

I to mi je neki jak "snajperista"! Ciljao snajperom sa 60 metara i promašio. Neki pravi bi to pogodio sa praćkom.

Milan

12.12.2019. 12:11

sta drzava Srbija cini da zastiti svoje gradjane. Dokle ce Vucic da cuti na anti Srpskoj kampanji u Crnoj Gori.