12. decembar  2019. 11.27  →  17.26 | Izvor: RTV (Boris Šuman)

Posle pet godina trihinela ponovo u Subotici, kontrola mesa najbolja prevencija

SUBOTICA -

U sezoni svinjokolja, slava i praznika, najvažnije pitanje za vaše domaćine treba da bude – da li si prekontrolisao meso? Jer, nakon nekoliko godina pauze, u jednom uzorku mesa otkrivena je trihinela. Dovoljno da ponovo naglasimo važnost kontrole svinjskog mesa na trihinelu koja po ljude može biti fatalna.

Posle pet godina pauze u Subotici ponovo trihinela. Daleko od epidemije ili nečeg sličnog, tek otkrivena je u rutinskoj kontroli jednog uzorka svinjskog mesa, koje je nakon toga stavljeno van upotrebe. Trihinela je otkrivena metodom digestije koja važi za mnogo sigurniju od metode kompresije koja je rasprostranjenija.

veterinar

"Meso koje potiče iz poljoprivrednog gazdistva, nekog poljoprivrednog privatnog gazdinstva, ako ne ide dalje u promet – oni nisu obavezni da ga kontrolišu. Praktično dobro bi bilo zbog sebe i zbog svojih, kako da kažem, gostiju, ukučana i onih koji će konzumirati to meso, da to meso bude praktično provereno i da bude, naravno, negativno na trihinelozu", kaže veterinar Mario Tikvicki.

Ovo upozorenje dobija na značaju ako se zna da je u toku sezona svinjokolja i slava. Posebno ako se zna da je slučaj od pre pet godina otkriven na badnji dan, u mesu koje se pripremalo za božićnu trpezu.

"Ja kada odem negde, prvo pitam domaćina, ne pitam ga na glas naravno, nego ga pitam ovako, što bi rekli u četiri oka, da li si pregledao meso. Čisto zbog moje sigurnosti i sigurnosti onih koji svakako su prisutni tamo, odnosno konzumiraju to meso", dodao je Tikvicki.

A koliko je trihineloza opasna pokazuju dva primera. Prvi je slučaj od pre nekoliko godina kada su oni koji su konzumirali nekontrolisano meso bili smešteni u bolnicu. A drugi je slučaj iz Bajše, iz dve hiljade pete godine, kada je osoba koja je jela zaraženo meso preminula.