Rusija uzvraća udarac Nemačkoj: Imaju rok od sedam dana

B. VLAHOVIĆ

12. 12. 2019. u 09:28

Dvojica saradnika Ambasade Nemačke proglašena su personama non grata i moraće da napuste Rusku Federaciju

Русија узвраћа ударац Немачкој: Имају рок од седам дана

Ambasade Nemačke u Moskvi EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

MOSKVA-OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

RUSIJA je proglasila personama non grata i odlučila da protera iz zemlje dvojicu nemačkih diplomata, zaposlenih u ambasadi Nemačke u Moskvi, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Oni imaju rok od sedam dana da napuste Rusiju.

Taj potez usledio je nakon što je Nemačka proterala ruske diplomate iz Berlina zbog navodne umešanosti u ubistvo jednog Gruzina u avgustu. Nemački ambasador Geza Andreas fon Gejr pozvan je u rusko Ministarstvo na razgovor na kome će biti obavešten o recipročnim merama preduzetim protiv nemačkih diplomata.

Komentarišući ovu odluku Moskve Putinov portparol je objasnio da je to uobičajena diplomatska praksa reciprociteta, zbog proterivanja ruskih diplomata iz Berlina. Peskov je kazao da u Kremlju veruju da ovaj poslednji događaj neće uticati na odnose dveju zemalja.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su objasnili predstavnicima Nemačke da je u avgustu u Nemačkoj ubijeni Zelimhan Hangošvili bio građanin Gruzijena koji se nalazio na poternici ruskih organa jer je od 2000. do 2004. sa teroristima sa Kavkaza učestvovao u napadima na ruske vojnike i organizovao diverzije u Ingušetiji.

Peskov je izjavio da se u Zapadnoj Evropi sada skriva mnogo terorista koji su učestvovali u krvoprolićima na teritoriji Rusije i da oni dobijaju stalni boravak i državljanstvo. Ti teroristi se slobodno kreću bez obzira na to što su protiv njih pokrenuti krivični postupci i Rusija je za njima izdala poternice.

U Berlinu smatraju da su Zelimhana Hangošvilija likvidirale ruske službe ili saradnici policije ruske republike Čečenije.

PUTINOVA OCENA

ZA vreme samita Normandijske četvorke u Parizu, novinari su pitali predsednika Putina o ubistvu Hangošvilija u Berlinu. Putin ga je nazvao banditom i optužio Nemačku što je skrivala teroristu mada je za njim bila raspisana poternica. Neki nemački političari su posle toga bili šokirani Putinovom ocenom da se radi o banditu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

12.12.2019. 10:50

Rusi da proteraju svaki dan po dva tri nemca uz uvek isti razlog ,,zbog sumnje u umesanost ubistva rusa negde u nekoj zemlji totalno nebitno kako i zasto je rus nastradao ,dovoljna je sumnja ,bas kako to rade nemci , englez i amerikanci