• Search form

CZKD, Beograd

Centar za kulturnu dekontaminaciju, Bircaninova 21, 11000 Beograd, Srbija

Mnemosyne :: Jasenovac na filmu
Ana Kršinić Lozica, Sonja Leboš, Bogdan Žižić
12. 12. 2019. - 12. 12. 2019.

Mnemosyne : : Jasenovac na filmu interdisciplinarni je diskurzivni program koji dotiče kompleksna pitanja vezana za reprezentacije logora smrti u filmskom mediju. Na koji način se prošlost jasenovačkog logora i 2. svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu? Kakvi se značenjski odnosi uspostavljaju između prošlosti i sadašnjosti odnosno kakvi su režimi historičnosti u filmovima o jasenovačkom logoru? Kakav je društveni prostor filmskog prezenta? Iz koje pozicije se tumači prošlost? Koji su performativni aspekti filma? Kako danas govorimo o Jasenovcu?
Autorice programa Ana Kršinić-Lozica i Sonja Leboš dati će u okviru mikro-radioničkog formata uvod u dva filma Bogdana Žižića, nastala u vremenskom razmaku od gotovo pola stoljeća (prvi film “Jasenovac” nastao je 1966. godine, dok je drugi, “Jasenovački memento”, završen 2015. godine).
Nakon filmske projekcije, uz razgovor sa ekipom filma “Zaveštanje” redateljskog tandema Ivana i Monje Jović te Milovanom Pissarijem iz Centra za primenjenu historiju, pokušati će se otvoriti neke mogućnosti odgovora na gore postavljena pitanja.

Koncept programa Mnemosyne : : Jasenovac na filmu: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII). Podrška: Hrvatski audiovizualni centar

http://www.czkd.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav