Tomane i Žander ugasili Zvezdu 1Foto: FoNet/AP

Možda i najzreliju ovosezonsku partiju u Ligi šampiona fudbaleri Crvene zvezde nisu znali da pretvore u evropsko proleće u Ligi Evrope.

Imao je Olimpijakos više prilika, pogođenu stativu, par zicera, ali je srpski velikan morao da kazni brojne propuste u poslednjoj liniji i manevru domaćina. Umesto slavlja na Karaiskakisu, učešća u Ligi Evrope, kao trećeplasiranog u grupi B Lige šampiona, crveno-beli su na najteži mogući način ostali bez evropskih utakmica do kraja takmičarske 2019/20. Tomane i Žander ispali su najveći tragičari Zvezdine eliminacije; Portugalac je u prvom poluvremenu promašio penal, dok je Brazilac u 87. minutu skrivio najstrožu kaznu koju je rutinski realizovao El Arabi za plasman Olimpijakosa u drugu fazu Lige Evrope – 1:0 (0:0).

Odvažno su se fudbaleri Crvene zvezde suprotstavili bratskom klubu iz Atine. Uprkos terenskoj inicijativi domaćina, trener Milojević na vreme je shvatio problem rivala u završnom pasu i mirnoći na sredini terena. Imao je Olimpijakos samo jednu idelanu šansu u prvom poluvremenu kada je El Arabi neometan sa nekih desetak metara zahvatio glavom loptu ali je ona otišla preko prečke. Neumorni Kamara zadavao je najviše problema crveno-belima vršeći presing na poslednju liniju; Podensa se izdvajao tehničkim sposobnostima, ali je Olimpijakos koncepcijski generalno otvarao mnogo prostora Zvezdinim fudbalerima u kontranapadu. U jednoj takvoj situaciji, prethodno je srpski velikan bio u poziciji tri na tri, ali je sporim pasom Vukanović uvučen u ofsajd, Gobeljić je sjajno izneo loptu koja je na vreme prosleđena ka Marinu; nekadašnji reprezentativac Nemačke odlično je zalomio Giljeremea koji je pod inercijom oborio kapitena Zvezde za „čist“ penal.

Tomane je želeo da se proslavi, odgovorno je pristupio izvođenju jedanaestarca, ali je u 41. minutu pogodio prečku gola koji je čuvao Žoze Sa. Nisu očajavali gosti nakon promašenog zicera; nedugo zatim Marin je bio u odličnoj poziciji, ali umesto šuta sa par metara, odlučio se za pas, što je bila loša odluka odličnog tehničara, koji je u prvom poluvremenu bio meta izuzetno oštrih startova fudbalera svog bivšeg kluba. Defanzivnije je Zvezda zaigrala u nastavku utakmice.

Olimpijakos je poslednju liniju pomerio faktički do centra; ubrzo je zaigrao i sa dvojicom napadača i sa isto toliko fudbalera u manevru. El Arabi i Podense u samo par minuta imali su dve fantastične prilike, ali su stativa i fenomenalna rekacija Borjana ostavili miris evropskog proleća u redovima srpskog šampiona. Veliki deo nebranjenog prostora na sredini terena, ogroman rizik domaćina sa samo dvojicom veznjaka, bez kreativaca u manevru, Zvezda nije uspevala da “napadne”. Pokušao je Milojević sa uvođenjem Van Lapare i Boaćija, promišljenim odugovlačenjem vremena, međutim potpuno iz nebuha u 87. minutu Brazilac Žander (prethodno zamenio povređenog levog beka Rodića) zapečatio je sudbinu crveno-belih. Neshvatljivo, dezorijentisan u svom šesnaestercu, bez ikakvog pritiska, mahinalno je rukom zakačio loptu i tako poklonio zicer Olimpijakosu koji je rutinski El Arabi pretvorio u trijumf vredan evropskog proleća, koje srpski velikan na kraju nije uspeo da obezbedi drugi put u psolednje tri sezone.

Idemo zajedno

Predigra na trgu Sintagma, zatim korteo od centra Atine do Pireja, međutim, navijači Crvene zvezde i Olimpijakosa kao da su ono najbolje sačuvali za sam početak utakmice. Duel između grčkog i srpskog velikana počeo je spektakularnom koreografijom. Sve tribine bile su obojene u crveno-bele boje, zaštitne za Olimpijakos i Crvenu zvezdu. Na tribini gde je najtvrđe jezgro navijača videli smo i simbole zajedničke grupe Delija i Olimpijakosovih fanova “Gate 7”. Navijače sa obeležijima dva kluba. Sve su pratili i dobro poznati stihovi, kao i transperant sa napisom: „Idemo zajedno“.

Degenek: Četiri minuta nas delilo od snova

Fudbaler Crvene zvezde Miloš Degenek rekao je da Bog nije pogledao njegovu ekipu protiv Olimpijakosa, ali da život ide dalje posle eliminacije iz Evrope.

„Četiri minuta nas je delilo od tih nekih naših snova. Bog nas ovog puta nažalost nije pogledao. Život ide dalje. Svaka čast njima, imali su penal, iskoristili su ga, mi smo takođe imali, a nismo. Nemamo taj ‘kiler instinkt’. Svaka velika ekipa to ima, mi ne. Sada treba da osvojimo prvenstvo i kup i sledeće godine guramo ponovo tu Ligu šampiona“, kazao je Degenek, a prenosi Beta.

Milojević: Nije prijatno, bili smo blizu

Trener fudbalera Crvene zvezde Vladan Milojević rekao je da nije prijatno posle večerašnjeg poraza i eliminacije iz evropskih takmičenja.

„Posle ovakve utakmice kada izgubite, sigurno nije prijatno. Nismo nažalost uspeli, bili smo blizu. Ali, šta da radimo, idemo dalje, takav je život. Otvorenog garda smo parirali Olimpijakosu. Dobro smo se spremili, znali smo njihove vrline i mane, imali smo šanse. Pritisak… Ovde su igrale mnogo velike ekipe i gubile. Imali smo penal, nismo iskoristili, oni jesu i čestitam Olimpijakosu na prolazu“, kazao je Milojević za RTS posle utakmice u Atini. On je naveo da je Zvezda generalno u Ligi šampiona trebalo da bolje igra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari