Dostupni linkovi

Dvije osobe poginule u napadu talibana na američku bazu u Afganistanu


Vojnici patroliraju u blizini džamije pored Bagrama koja je oštećena u napadu 11. decembra.
Vojnici patroliraju u blizini džamije pored Bagrama koja je oštećena u napadu 11. decembra.

Bombaši samoubojice pogodili su u srijedu glavnu američku vojnu bazu u Afganistanu, ubivši dvije osobe u velikom napadu koji bi mogao uništiti planove za oživljavanje mirovnih pregovora između Sjedinjenih Država i talibana, piše Reuters.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, koji je pogodio zračnu bazu Bagram sjeverno od Kabula.

Napad na bazu dolazi nakon što su Sjedinjene Države prošle sedmice ponovo pokrenule pregovore sa talibanima, tri mjeseca nakon što je američki predsjednik Donald Trumo zaustavio pregovore o okončanju 18-godišnjeg rata.

Američka vojna koalicija saopštila je da je napad "brzo obuzdan". Talibanski borci koji su bezuspješno pokušali probiti zračnu luku ubijeni su u nizu zračnih napada, navodi se u priopćenju misije Resolute Support.

Tijekom napada ubijena su dva civila, a više od 70 ranjeno, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pet osoba iz Gruzije koja je dio koalicije, nalazi se među povrijeđenima, navodi se u izjavi Ministarstva odbrane zemlje. Većina žrtava bili su Afganistanci.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, govoreći na konferenciji za novinare, osudio je napad za koji je rekao da je ranjeno najmanje pet koalicijskih trupa.

"Ovo je upravo vrsta aktivnosti koju pokušavamo smanjiti", rekao je Pompeo na konferenciji u Washingtonu. "Narod Afganistana zaslužuje kraj ovim besmislenim djelima nasilja", dodao je Pompeo.

Dva napadača su detonirala vozila natovarena eksplozivom na južnom ulazu u bazu, dok je još pet otvorilo vatru. Neki od boraca zabarikadirali su se u medicinskoj ustanovi koju su napali, navela je koalicija stranih snaga u Afganistanu.

Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je razgovore s talibanima u septembru, nakon napada grupe u kojem je ubijen američki vojnik.

XS
SM
MD
LG