Baltičkim zemljama preti krah: Prekid tranzita dovešće do krize

Moskva odustaje od tranzita preko baltičkih zemalja, što će izazvati ozbiljnu krizu u tim zemljama.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

13:25

Baltičkim zemljama preti krah: Prekid tranzita dovešće do krize
Foto: Epa/WALLACE WOON

To se pre svega odnosi na transportni i logistički sistem, jer je ceo baltički tranzit orijentisan prvenstveno na Rusiju.

Kako se navodi, Rusija se fokusira na sopstvene luke na Baltičkom moru. Pušten je u rad novi terminal "Lugaport" u Ust-Lugi, a u Kalinjingradskoj oblasti se gradi dubokovodna luka. prenosi Sputnjik.

U prvoj polovini 2019. godine ruski saobraćaj kroz estonske, letonske i litvanske morske luke smanjen je za 12,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ruski analitičar Nikolaj Kučerov tvrdi da Moskva samo pokušava da plati manje za tranzit trima zemljama NATO-a. U poslednjoj godini baltičke zemlje su naplatile od Rusije 200 miliona dolara, a to je manje nego u 2018. godini, jer je saobraćaj smanjen.

Kako se navodi, zbog ozbiljnog smanjenja tranzita stradaće ne samo terminali baltičkih zemalja, nego i njihove železničke mreže, jer su one usko povezane slukama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: