Vesti

0

Drugi dan posete Grčkoj, Vučić sa Micotakisom

Autor: AP

Izvor: Rts/ Beta

Drugi dan posete Grčkoj, Vučić sa Micotakisom

Izvor: Foto: Beta / Dimitrije Goll

Prethodno su srpski ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara imali odvojene sastanke sa svojim resornim kolegama iz Grčke.

Aleksandar Vučić predvodi srpsku delegaciju u Atini u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Predsednik Vučić se sastao sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznatnstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Nakon bilateralnog sastanka će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Nakon sednice će biti potpisani Zajednička deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Posle sastanka sa premijerom, programom posete, predviđeno je da se Vučić sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom.

 

Ministri spoljnih poslova Srbije i Grčke: Današnja sednica Visokog saveta za saradnju važan korak

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias sastao se danas sa svojim kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem na margini zasedanja rada Vrhovnog saveta Grčke i Srbije za saradnju, preneli su atinski mediji.Na sastanku su istaknuti dugogodišnji odlični i bliski odnosi dve zemlje i dva naroda, kao i činjenica da će današnje, treće zasedanje Saveta biti važan korak u jačanju saradnje Grčka i Srbija, tvrde diplomatski izvori.

Atinski list "Katimerini" piše da su obe strane izrazile su želju za proširenje postojeće saradnje u mnogim oblastima: privredi, transportu, energetici, turizmu, kulturi i obrazovanju.

Dendias i Dačić su razgovarali i o regionalnim pitanjima, "s naglaskom na zbivanja na Balkanu i jugoistočnom Mediteranu, kao i na evropsku perspektivu Srbije".

"Dendias je izrazio odlučnu podršku Grčke evropskom putu", kažu izvori.

Dvojica ministara su se dogovorila o uspostavljaju "nove tročlane forme Grčka-Kipar-Srbija", u okviru koje bi prvi sastanak mogao da bude održan početkom 2020. godine.

Dačić u Atini prati predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji danas završava dvodnevnu  zvaničnu posetu Grčkoj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR