Književnost

"Vihorovo stihovanje" okupilo brojne pjesnike

"Vihorovo stihovanje" okupilo brojne pjesnike
Foto: Srna | "Vihorovo stihovanje" okupilo brojne pjesnike

Manifestacija "Vihorovo stihovanje", na kojoj su pjesnici iz Broda, Dervente, Doboja i Prnjavora poručili da je potrebno očuvati srpski jezik i pismo, održana je u Brodu.

Starješina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice Željko Teofilović izrazio je zadovoljstvo što je Crkvena opština Brod bila dio sinoćnjeg programa i organizacije ovog skupa u prostorijama Svetosavskog doma.

"Ovo je vraćanje kulture u okvire crkve i manastira kako je to nekada i bilo, jer su to čuvari tradicije i pismenosti srpskog naroda. Još veće zadovoljstvo je što održavamo književno veče u Svetosavskom domu, koji je osveštan na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kada je slava hrama", rekao je Teofilović.

Predsjednik Srpski književni klub /SKK/ "Vihor" Derventa Nenad Simić istakao je da se manifestacija održava u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi jubilej 800 godina autokefalnosti.

"Druženje je održano u predivnom objektu Svetosavskog doma koji treba da bude ponos ove lokalne zajednice i još mnogo šire. Šaljemo i poruku da je potrebno očuvati srpski jezik i pismo", rekao je Simić.

Pjesnik iz Dervente Milorad Đurđević podsjetio je da je prvo "Vihorovo stihovanje" održano prošle godine u Derventi.

"Ovo je i jedan vid vraćanja gostoprimstva pjesnicima iz drugih sredina. U očuvanju srpskog identiteta, kulture i pjesništva Crkvena opština Brod širokogrudno nam je ponudila svoj prostor, s ciljem promovisanja nas kao srpskih stavaralaca i čuvara srpskog identiteta", rekao je Đurđević, koji je i predsjednik Upravnog odbora SKK "Vihor".

U programu su učestvovali pjesnici Miroslav Živković, Jovo Dimić, Savko Pećić, Nenad Simić, Slavko Pokrajac, Milorad Đurđević, Željka Ignjatić, Gordana Ilić, Rada Janjušić, Biljana Dobrilović, Nedeljko Kovačević i Goran Vuković.

Nastupio je i najmlađi sastav Kulturno-umjetničkog društva "Duško Trifunović" Broda.

Prije održavanja manifestacije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice služena je molitva kojoj su prisustvovali pjesnici.

Organizatori manifestacije su Crkvena opština Brod i SKK "Vihor" iz Dervente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije