Ex -Yu

Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU
Foto: Tanjug/AP | Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

BRISEL - Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU.

Otvoreno je poglavlje 4 koje se tiče slobode kretanja kapitala.

Delegaciju Srbije u Briselu juče je predvodila ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a ispred EU otvaranju poglavlja su prisustvovali komesar za proširenje Oliver Varheji i predsjedavajuća Savjetom EU, finska ministarka za evropske poslove, Titi Tupurainen.

Srbija u ovom trenutku ima 18 otvorenih pristupnih poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Poglavlje četiri nije samo signal regionu ili način da se pokaže da je politika proširenja EU i dalje živa, već je i pokazatelj da Srbija sprovodi reforme, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je na konferenciji za novinare poslije otvaranja poglavlja 4 izjavila da je ovaj dan važan za evropski put Srbije.

"Otvorili smo osamnaesto poglavlje u nasim pristupnim pregovorima. Osamnaest od 35 znači da smo više od pola otovorili večeras. Nije to cilj sam po sebi, važno je zatvaranje poglavlja, važno je postići sve one standarde koje smo obećali građanima i koje naravno smo zadali i sebi kao cilj", kazala je Joksimovićeva.

Ona je dodala i da ova polovina pređenog puta ima svoj značaj i da svakako pokazuje da Srbija ne stoji u mjestu, kao i da, bez obzira na opštu atmosferu koja nije u posljednje vrijeme bila naklonjena politici proširenja, ta politika ipak opstaje.

"Imala je, naravno, svojih uspona i padova, ali evo i ovim otvaranjem poglavlja, pokazujemo da je politika proširenja živa", kazala je Joksimovićeva.

Otvaranje novog poglavlja dokazuje, kako je istakla, da Srbije sprovodi reforme.

"Da li mogu da budu brže, mogu, posebno u nekim oblastima, i trudićemo se u budućem periodu da ubrzamo taj proces, ali ovo poglavlje dokazuje da je Srbija pored uspešnih ekonomskih reformi, ostvarila i određeni napredak u oblasti vladavine prava", ukazala je Joksimovićeva.

Ona je naglasila da lično misli da je na osnovu onoga što je Srbija uradila u oblasti vladavine prava moglo da bude otvoreno i više poglavlja, ali je podsjetila da je Srbija poznata kao kandidat i pristupajuća zemlja koja se ne žali i koja ne traži nikakve ustupke, već samo fer i pošten pristup i tako će biti i ubuduće.

"Obezbedili smo do sada finansijsku i makroekonomsku stabilnost zemlje, a otvaranje poglavlja 4 doprineće daljem obezbeđivanju sigurnijeg, stabilnijeg i efikasnig finansijskog i platno-bilansnog sistema Srbije", kazala je.

Daljim usklađivanje sa standardima EU u oblasti bankarstva, u oblasti tržišta kapitala nekretnina, investicionih i platnih usluga biće obezbijeđena dugoročna pravna i finansijska sigurnost, koja je, kako je naglasila, u interesu svih finansijskih institucija, ali prije svega u interesu građana i potencijalnih novih investitora.

Joksimovićeva je rekla da je važno da Srbija privlači najveći broj direktnih stranih investicija u regionu, a otvaranjem ovog poglavlja dodatno unapređuje nivo pravne sigurnosti za građane i investitore.

"Što se tiče ovog poglavlja, mislim da su sve ove reforme koje smo kao vlada preduzeli, ekonomske reforme koje su bile i nepopularne i teške za naše građane počele da daju efekte i dovele do toga da je ove godine prvi put zabeležen procenat nezaposlenosti ispod 10 odsto. Mislim da su to stvari koje naši građani prepoznaju, a naravno i Evropska unija", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da Srbija podržava sve druge za zapadnog Balkana koji imaju evropske aspiracije i da posvećuje veliku pažnju regionalnoj stabilnosti i poboljšanju odnosa i podizanju povjerenja u regionu.

Kako je istakla, Srbija upravo zato očekuje da će novi saziv EK na čelu s Ursulom fon der Lajen i komesarom za proširenje Oliverom Varhejiem nastaviti kredibilnu politiku proširenja.

Joksimovićeva je povodom kraja finskog predsjedavanja EU kazala da ni toj zemlji sigurno nije bilo lako jer je, kao i Srbija, imala više ambicija, ali da i ovo novo otvoreno poglavlje pokazuje da rezultat ipak postoji.

Srpska minsitarka je rekla i da Srbija očekuje i da će novi saziv EK dati novi zamajac za jačanje EU i njene politike proširenja.

Ona je podsjetila i da Hrvatska, koja poznaje zemlje regiona i zalaže se za politiku proširenja, 1. januara preuzima predsjedavanje EU, i da u skladu sa svim tim okolnostima očekuje da će naredna godina biti i bolja od ove za sve one zemlje koje imaju aspiracije ka članstvu u Uniji.

Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju, tako i za zemlje zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

"Zadovoljan sam što smo uspjeli da otvorimo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom. To će pomjeriti zemlju na putu ulaska u punoravno članstvo EU", izjavio je Vraheji.

On je nakon Međuvladine konfrencije EU - Srbija naglasio da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom važno i za novu komisiju koja je, kako je ocijenio, potpuno posvećana EU perspektivi cijelog zapadnog Balkana.

"Moj lični prioritet će biti rad na proširenju i pristupanja zapadnog Balkana i nadamo se da će najmanje jedna od ovih zemlja biti spremna da se pridruži Uniji na kraju ovog mandata Komisije", kazao je Varheji.

Komesar za proširenje je ocijenio da otvarnje poglavlja 4 pokazuje da ima napretka u reformama u Srbiji.

"Vidjeli smo da je Srbija napravila značajan napredak u oblasti slobodnog protoka kapitala, bezbjednim platnim sistemima, prevenciji pranja novca i uspostavljanju uslova za zdravo poslovno okruženje", naveo je Varheji.

On je dodao da je slobodan protok kapitala jedno od četiri osnovne slobode unutrašnjeg tržišta EU bez kojih je nemoguće postati članica.

Varheji je dodao da je slobodan protok kapital i preduslov za direktne strane investicije u Zemlji.

"Posla još ima, mi smo tu da pomognemo Srbiji da završi taj posao i već sljedeće godini otvori nova poglavlja", zaključio je komesar.

Varheji je dodao da je važno da Srbija nastavi reformsku agendu i da kao "lider u pregovorima" treba da bude i primjer zemljama regiona.

Poručio je da će nova Evropska komisija pokušati da "ubrza i obezbijedi bolju dinamiku" procesu pristupanja zapadnog Balkana i Srbije.

Varheji je najavio da će već u januaru Evropska komisija izaći s prijedlogom nove metodologije proširenja koja će se zasnivati na četiri kriterijuma: kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

Predsedavajuća Savjetom EU finska ministarka za evropske poslove Titi Tupurainen rekla je da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom pozitivan signal za cijeli region zapadnog Balkana.

"Kao predsjedavajuća Savjetom EU zadovoljna sam što završavamo naše predsjedavanje Međuvladinom konfrencijom sa Srbijom i što mogu da najavim da Srbija otvara poglavlje četiri", izjavila je Tupurainen.

Ona je nakon Međuvladine konferencije u Briselu pozvala Srbiju da nastavi svoje reformske procese posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

"Ključno za Srbiju je da pokaže jaču političku predanost reformi vladavine prava. Drugo važno pitanje je normalizacija odnosa s Kosovom", kaže Tupurainen.

Finska ministarka za evropske poslove kaže da će EU nastaviti da blisko srađuje sa Srbijom na postizanju daljih rezultata na EU putu, za koje je ocijenila da donose dobrobit objema stranama u procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije