Bonitetno izvrsna preduzeća u Srbiji: Analiza 2019 1Foto: Promo

Nakon uspeha i rasta kompanije u sopstvenoj državi, pre ili kasnije dođe trenutak za razmišljanje o osvajanju stranih tržišta. Pritom se javljaju novi izazovi, a svako tržište je pomalo specifično. Ključni izazov prilikom proboja jeste kako preduzeće može već unapred najefikasnije upoznati, razumeti i osvojiti novo tržište, nove klijente i njihove zahteve, očekivanja i želje.

Nova tržišta uvek predstavljaju određeni nivo rizika koji se može ograničiti stečenim međunarodnim Bisnode sertifikatom izvrsnosti.

S međunarodnom potvrdom uspešnosti lakši je ulazak na strano tržište

Bisnode sertifikatom potvrđuje se kvalitet poslovanja kompanije, što daje predikciju smanjenog rizika u poslovanju sa takvim kompanijama.

S najčešćim problemima sa kojima se preduzetnici danas susreću, kako na lokalnom tako i na brojnim drugim tržištima, jeste sveopšte nepoverenje na tržištu, nedisciplina plaćanja i otežano zaključivanje poslova. S jedne strane to nameće pitanje: Kako izbeći poslovanje s preduzećima koji su neplatiše ili imaju čak blokiran račun u banci? S druge strane: Kako da potencijalnim poslovnim partnerima saopštimo da smo ugledno preduzeće u koje mogu da imaju poverenje?

Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti uključuje analize i strategije koje se zasnivaju na podacima koji pomažu preduzećima da se afirmišu na novim tržištima.

Ovde možete proveriti da li se vaše preduzeće nalazi u jednoj od kategorija bonitetne izvrsnosti.

U međunarodnom okruženju sertifikovanje je već dobro uspostavljena višegodišnja praksa. Na taj način kompanije jačaju ugled i poverenje i na domaćem i na stranom tržištu. Međunarodni Bisnode sertifikat trenutno je prisutan u 12 evropskih zemalja, uskoro će se sertifikovanje sprovoditi u 19 evropskih država u kojima Bisnode uspešno posluje.

Više desetina statistički značajnih varijabli, proverenih formula na osnovu finansijskih podataka, blokada, vrsta plaćanja i tužbi dokazuju bezbednost, konkurentnost, postojanost, stabilnost, uzornost i pouzdanost poslovnih subjekata.

Prilikom izračunavanja Bisnode bonitetne izvrsnosti u obzir se uzimaju sve javno dostupne informacije za sve srpske kompanije. Analizira se više od 300 varijabli, pomoću kojih metodologija Failure Score predviđa verovatnoću prestanka rada kompanije, insolventnost, ubrajanje na listu poreskih dužnika ili blokade TRR-a u sledećih 12 meseci.

Prema Bisnodovom istraživanju, na srpskom tržištu od ukupnog broja svih registrovanih kompanija, samo 4,47 % ima mogućnost sertifikacije. Od svih registrovanih kompanija je samo 119.740 preduzeća predalo završne račune za 2018 godinu, a od njih je 28.369 bonitetno izvrsnih (23,69%). Ove godine se od srpskih kompanija koje su predale završne račune, 16,1% može pohvaliti visokom ocenom izvrsnosti (razreda A), 6.8% preduzeća su u višoj klasi (razreda AA), dok se najvišem rejtingu izvrsnosti (razreda AAA) može pohvaliti 4,4% preduzeća. Što se tiče sertifikata Zlatne bonitetne izvrsnosti koji predstavlja najviši stepen uspešnosti jedne kompanije u poslednje tri godine, može se pohvaliti 3,7% preduzeća koje su zasluženo dobile ovaj sertifikat.

Prema organizacionom obliku preduzeća, najveći broj nosioca sertifikata jesu društva sa ograničenom odgovornošću (24.145). Zatim slede samostalni preduzetnici (3.669), dok se u manjoj meri mogu naći i akcionarska društva (349) ili zadruge (206).

Mikro preduzeća su najveći nosioci sertifikata izvrsnosti

Ako gledamo veličinu preduzeća onda najveći broj sertifikata poseduju mikro preduzeća.

Od mikro preduzeća rejting bonitetne izvrsnosti dostiže svega 19.484 od ukupno 106.691 registrovanih. Zatim slede mala preduzeća od ukupno 7.595, što predstavlja 70% od ukupnog broja svih malih preduzeća registrovanih u Srbiji. Srednja i velika preduzeća takođe imaju veliki udeo dobijenih sertifikata. Od ukupno 1.496 srednjih preduzeća, čak 1.029 ispunjava uslove za izdavanje međunarodnog sertifikata, dok je kod velikih preduzeća 261 takvih od ukupno registrovanih 420 kompanija.

Bonitetno izvrsna preduzeća u Srbiji: Analiza 2019 2
Foto: Promo

Bonitetno izvrsna preduzeća ostvarila 65 milijardi evra prihoda

Među preduzećima koji ostvaruju pravo na izdavanje sertifikata najveći uspeh imaju kompanije koje ostvaruju prihode do milion evra (8.414). Zatim slede kompanije s prihodima od 1 do 5,9 miliona (10.720), kompanije s prihodima između 5,9 i 36,5 miliona (7.066), i one preko 36,5 miliona evra godišnjeg prihoda (2.169).

U finansijskoj godini za 2018 prema kompaniji Bisnode, bonitetno izvrsne kompanije u Srbiji ostvarile su 65 milijardi evra prihoda, odnosno 66,5% ukupnih prihoda. Ujedno te kompanije zapošljavaju oko 670 hiljada ljudi što predstavlja 56% ukupnog radnog stanovništva Srbije.

Preduzeća sa najvišim rejtingom Zlatne izvrsnosti iako predstavljaju samo 3,7% od ukupnog broja kompanija koje su predale završne račune, ostvaruju čak 59% operativnog rezultata i 61% profita na srpskom tržištu.

O kompaniji Bisnode

Kompanija Bisnode je na evropskom tržištu poslovnih informacija prisutna još od 1981. godine i spaja više od 3.000 stručnjaka iz 19 evropskih zemalja. Bisnode je vodeći evropski ponuđač poslovnih informacija i analitičkih rešenja sa sedištem u Stokholmu.

Optimizacijom upravljanja pametnim podacima, Bisnode pruža rešenja prilikom donošenja najboljih odluka za poslovanje i upravljanje odnosa s klijentima. Zajedno sa subjektima koji poseduju naše sertifikate usavršavamo automatizaciju i digitalizaciju vizije, obezbeđujemo transparentnost tržišta i tako pružamo ruku preduzećima koja su u svom radu uspešna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari