Tramp upozorio Lavrova: Ne mešajte se

Tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, američki predsednik Donald Tramp upozorio je Moskvu da ne pokušava da se meša u izbore u SAD.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

07:37

Tramp upozorio Lavrova: Ne mešajte se
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Tramp je takođe pozvao Lavrova da reši sukob sa Ukrajinom, saopštila je Bela kuća.

Sa Lavrovim je razgovarao i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je porucio da je "neprihvatljivo" bilo koje strano mešanje u američke izbore i poručio Rusiji i drugim zemljama da će Trampova administracija zaštititi integritet glasanja, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je na konferenciji za novinare sa Lavrovim, s kojim je u Stejt departmentu razgovarao o kontroli naoružanja, Ukrajini, Siriji i Venecueli, naglasio da će Trampova administracija sprečiti mešanje u izbore.

"Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i jasno sam Rusiji izneo naša očekivanja. Trampova administracija će uvek raditi da zaštiti integritet naših izbora", naglasio je Pompeo.

Uoči susreta sa Trampom u Beloj kući, Lavrov je ponovo odbacio optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine. Rekao je da je Moskva želela da objavi detalje komunikacije sa Vašingtonom koji bi, kako je naveo, oslobodili Rusiju od optužbi da se mešala u izbore, ali da su SAD to blokirale.

"Sugerisali smo našim kolegama: da bi se uklonile neosnovane sumnje trebalo bi da objavimo blisku komunikaciju od oktobra 2016. godine do novembra 2017, kako bi sve postalo jasno mnogim ljudima. Nažalost, ova administracija je to odbila da uradi", rekao je Lavrov.

Lavrov je kritikovao "talas sumnji koji je obuzeo Vašington" u vezi sa mešanjem u izbore i ponovio zahtev da se dokazi za takve aktivnosti predaju Moskvi.

"Sve spekulacije o našem navodnom mešanju u unutrašnje procese u SAD su neosnovane. Niko nam nije dao dokaz zato što ne postoji", rekao je ruski šef diplomatije.

U saopštenju Bele kuće o susretu Trampa i Lavrova navodi se i da je američki lider naglasio svoju podršku efikasnoj globalnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju već i Kinu.

Tramp je pozdravio angažovanje Rusije u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući pozitivne korake koje dve zemlje mogu da preduzmu, a koje se odnose na uhapšene gradjane.

Pozvao je Rusiju da podrži SAD u naporima da spreče Iran da razvije nuklearno oružje i obezbede denuklearizaciju Severne Koreje. Tramp i Lavrov su, dodaje se u saopštenju, razgovarali o odnosima sa Kinom.

Američki predsednik je ukazao na potrebu za "poštenom i recipročnom trgovinom" sa Kinom i istakao da će bolji odnosi sa Rusijom omogućiti veću trgovinu izmedju dve zemlje.

Poseta ruskog šefa diplomatije Vašingtonu, prva od maja 2017. godine, odvija se u senci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsednikovih kritika na račun internog izveštaja Sekretarijata za pravosudje, u kojem se navodi da je FBI opravdano otvorio istragu o vezama izmedju Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov je u Vašington doputovao posle posete Parizu, gde su se u ponedeljak sastali ruski i ukrajinski predsednika Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, uz lidere Francuske i Nemačke.

Na sastanku je postignut dogovor o oživljavanju mirovnih pregovora o okončanju konflikta u istočoj Ukrajini i razmeni svih zatvorenika. Uoči susreta Trampa i Lavrova, članovi Kongresa pozvali su predsednika SAD da upozori Lavrova na mešanje u američke izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: