• Search form

11.12.2019 | 00:37

Ajvar premijerno u Beogradu

Ajvar premijerno u Beogradu

Beogradska premijera višestruko nagrađivanog filma "Ajvar" rediteljke Ane Marije Rosi, koja sa Majom Todorović potpisuje i scenario te melodrame o bračnoj krizi sredovečnog srpskog para koji živi u Švedskoj, biće održana 11. decembra u dva bioskopa - Kombank dvorani i Sinepleksu Ušće, a od 12. decembra biće na redovnom repertoaru u distribuciji „Taramaunt filma“.

Debitantski dugometražni igrani film Ane Marije Rosi premijerno je prikazan proteklog leta na Festivalu evropskog filma na Paliću, gde je dobio specijalno priznanje žirija. Usledile su nagrade za film, režiju, scenario, a ponajviše za glavne glumce – Natašu Ninković i Sergeja Trifunovića na festivalima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kao i prikazivanja na više inostranih festivala.

Glavni junaci su Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović), bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.

Rediteljka Ana Marija Rosi ističe da joj je bilo važno da se bavi svetom koji poznaje i temom koja je dotiče, „svojim mukama, iz ugla moje generacije“.

Tu generaciju, kako dodaje, „zakačile su promene država, političkog sistema, sistema vrednosti, ratovi, tranzicije, devastacije svake vrste, promenila je prebivalište, stala na noge, stigla u srednje godine i sa svim tim iskustvom suočila se sa nekim novim, tananijim a jednako ozbiljnim problemima. Našla  se na klizavom terenu gde je pogubila ravnotežu, onu životnu, ljulja joj se tlo pod nogama, i to je trenutak u kojem ih gledalac zatiče na početku filma“, navodi u pres materijalu producentska kuća „Biberche“.

Sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem snimala je pre devet godina srpski deo u međunarodnom omnibusu “Neke druge priče”.

„Znala sam zašto želim njih i šta s njima film dobija. Osim što su sjajni glumci, s njima je rad uzbudljiv jer imaš odakle da „kopaš“. To je jako važno za svaki film, a u ovako intimnoj i suptilnoj drami o odnosu dvoje ljudi, to je neophodno. Da pričaš, da istražuješ, da probaš, da se ne složiš uvek, pa da opet pričaš i probaš. Ne verujem da im je bilo uvek lako. Ali mislim da se taj ulazak u rudnik sopstvene intime isplatio i da su napravili odlične uloge. Znam da je meni rad s njima bio dragocen“, izjavila je Ana Marija Rosi u intervjuu za Festivalske novine Palić 2019.

Istom prilikom komentarisala je simboliku naslova ovog filma:

„Ajvar je sastavni deo putne torbe srpskog iseljenika. Ta crvena tegla predstavlja onu jednu stvar koju ne možemo da kupimo tamo gde živimo, ne prodaje se po rafovima luksuzno opremljenih samoposluga jer su je pravile mama ili baba. Ajvar je sentimentalna vrednost, znak onoga iz čega potičemo, naš stalni podsetnik da imamo život i tamo negde. Ajvar je metafora naših mnogobrojnih izbegličkih života koja ima ukus i miris, nalik nijednom drugom. Ajvar je ovom  filmu dao ime, igrajuću rekvizitu, geografsku i emotivnu odrednicu. Možda je simbolika u tome da je ajvar i naš koren i naš usud“.

U glumačkoj ekipi su Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Gordan Kičić, Aleksandra Janković, Branka Petrić, Paulina Manov, Pavle Pekić i drugi.

Direktorka fotografije je Maja Radošević, scenografkinja Mina Lazarević, kostimografkinja Ksenija Terzović, a montažer Mateja Rackov.

„Ajvar“ srpsko-crnogorska koprodukcija. Producent je Nikolina Vučetić Zečević iz filmske kuće Biberche iz Beograda, a koproducent Ivan Đurović iz filmske kuće Artikulacija iz Podgorice.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ministarstvo kulture Crne Gore.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav