Kalemegdan među 14 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope

Beogradska tvrđava je među 14 odabranih ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope koji su ušli u uži izbor za Program "Sedam najugroženijih" 2020. koji sprovode Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke uz podršku Evropske komisije, saopštila je Evropa Nostra.
Kalemegdan među 14 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope
Foto: 021.rs
U saopštenju stručnog panela Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke navodi se da bi "sprovođenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost Beogradske tvrđave, lokaliteta koji nije samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju".
 
Na listi ugroženih lokaliteta se nalaze i Narodno i eksperimentalno pozorište u Tirani, Karas - tradicionalne posude i tehnike pravljenja vina u Jermeniji, Koranšat manastir u Jermeniji, Zamak Jezeri u Češkoj, Plivački centar Tapiola u Finskoj.
 
Na listi su Zamak Samecano u Italiji, Arheološki park Sibaris u Italiji, Kuća Ivike u Holandiji, Y-blok u Oslu, Zombierki elektrana u Poljskoj, Plečnikov stadion u Ljubljani, Depo metroa Kvatro Kaminos u Španiji i Egipatska tržnica u Glazgovu.
  • lančeMi

    11.12.2019 02:13
    Ostace Vesic zauvek upamcen u srpskoj istoriji kao los primer. Roditelji ce decu plasiti njime kad nesto pogrese.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.