Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala, saznaje RTS.
Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU
Foto: 021.rs
To je drugo poglavlje u pregovorima o članstvu u EU koje se otvara ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje 9 o finansijskim uslugama.
 
U tehničkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku bila spremna još tri poglavlja - poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost između zemalja članica postignuta je samo za poglavlje 4.
 
Finska ministarka za evropske poslove Tuti Tupurainen, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, ocenila je da proširenje EU predstavlja strateško ulaganje u mir, stabilnost i razvoj Evrope. Ona je rekla da otvaranje 18. poglavlja sa Srbijom predstavlja jak i pozitivan signal celom Zapadnom Balkanu.
 
Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predstavlja ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović koja je na konferenciji nakon otvaranja poglavlja rekla da je danas važan dan za evropski put Srbije.
 
"Otvorili smo 18. poglavlje u našim pristupnim pregovorima, 18 od 35 - znači da smo više od polovine otvorili", dodala je Joksimovićeva i istakla da to nije cilj po sebi, već zatvaranje poglavlja i postizanje onih standarda koji su obećani građanima i koju su zadati kao cilj.
 
Istakla je da pređena polovina puta u otvaranju poglavlja ima svoj značaj. "Svakako pokazuje da Srbija ne stoji u mestu i bez obzira na atmosferu koja nije u poslednje vreme bila naklonjena politici proširenja, ipak ta politika opstaje. Ima svoje uspone i padove, ali i ovim otvaranjem poglavlja pokazujemo da je politika proširenja živa", navela je Joksimovićeva.
 
Ukazala je na to da ovo poglavlje dokazuje da je Srbija pored uspešnih ekonomskih reformi ostvarila određeni napredak u oblasti vladavine prava. Ministarka Joksimović se ranije tokom dana prvi put sastala sa novoimenovanim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.
  • EU kao relikvija

    11.12.2019 12:59
    Koga sve ovo uopšte zanima?
    Meni je veći problem podignut porez na nekretnine, gde obesni gradski oci i pored prevelikog budžeta za prošlu godinu koji nije utrošen - sada žele još više.

    Kome treba Srbija u EU? Da budemo još poželjniji za migrante?
    Kome treba, taj zna gde je. Pravac tamo i uživaj!
  • maja

    11.12.2019 08:18
    27
    Jadranka da li si cula za ekologiju????Zasto Srbija ne brine za zdravlje svojih
    gradjana???
  • Predragg

    11.12.2019 02:23
    Od 35 -otvorili 18. Zatvorili 2. I to ne zato sto EU nesto posebno trazi,nego sto se ne drzimo dogovora i zakona. Primiti ce nas,ovim tempom 2045. Zivela Srbija-zemlja reda i zakona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.