Otvoren pčelarski centar

0
42

U Novom Pazaru otvoren je regionalni Pčelarski centar, koji će udruženo koristiti pčelari iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške za lakšu proizvodnju meda. Centar, otvoren uz podršku Turska agencije za razvoj (Tika), Grada Novog Pazara i Regionalne razvojne agencije Seda, obišao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Otvaranjem Pčelarskog centra, pčelari Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške lakše će, udruženim snagama, obavljati prozivodnu delatnost u regionu poznatom po proizvodnji najkvalitetnijeg meda.

“Od 5 miliona, opredeljenih 2016. išli smo ka cifri od 10 miliona 2017. godine, da bi ove godine izdvojili 12 miliona. Već u 2020. godini, budžetom Grada za razvoj poljoprivrede planiran je iznos od 15 miliona dinara”, rekao je gradonačelnik Biševac, koji je I otvorio ovaj Regionalni pčelarski centrar.

“Za napredovanje i proširenje kapaciteta neophodno je udruživanje, što su pčelari prepoznali. Potencijal u pčelarstvu je izuzetan i Grad je podržao formiranje ovog višestruko korisnog centra”, rekao je gradonačelnik Biševac podsećajući da se iz godine u godinu za poljoprivredu opredeljuje sve više sredstava iz lokalnog budžeta.
Direktor Agencije SEDA Samir Kačapor istakao je da je sledeći korak obezbeđivanje sertifikata koji će “domaće proizvođače meda plasirati na inostrano tržište”.

Sredstva za kupovinu mašina za proizvodnju pčelinjih pogačica obezbedio je grad Novi Pazar sa 80 odsto sredstava dok su pčelari učestvovali sa 20 odsto. Opremanje objekta pomogao je Granski klub pčelara, a Novopazarac Džafer Nurović  je objekat dao na korišćenje besplatno, gde će pčelari plaćati samo komunalije.

Granski klub pčelara je 2016 godine od Grada dobio 300 košnica za mlade proizvođače meda, oko 2 miliona dinara za kupovinu šećera, kako bi uspešno preživeli jednu od najtežih godina za pčelarstvo, U 2018.godini kupoljeno je 14 električnih


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.