1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Suživot različitih doživljaja prošlosti

10. decembar 2019.

Mostar je izvedeni problem, a rešenje za podeljeni grad, kako su se složili bivši lideri regiona, rešenje je i za BiH ali i za zemlje Balkana koje još traže način da žive sa različitim doživljajima prošlosti.

https://p.dw.com/p/3UYmH
Bosnien und Herzegowina Mostar Paneldiskussion
Foto: DW/Vera Soldon

Na panel diskusiji na tamnoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, s jarkim svetlima uperenim u lica jedva 25 radoznalih slušalaca, o istim događajima, a različitim shvatanjima, ali i o mogućnosti novih ratova, govorili su bivši visoki funkcioneri u regionu: bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivša predsednica Skupštine Republike Srbije i nekadašnja vršiteljka dužnosti predsednice Srbije Nataša Mićić te bivši ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. Diskusiju je moderirao hrvatski novinar Saša Kosanović.

Hoće li biti rata?

Dok panelisti govore, kao u zapletu neke zanimljive pozorišne predstave, izranja strah i pojavljuje se pitanje: "Hoće li biti rata i trećeg entiteta". Ivo Josipović odgovara kako "ne treba previše ozbiljno uzimati populističke, predizborne izjave", a u jedno je siguran:

Ivo Josipović: Vaša je sudbina u vašim rukama.
Ivo Josipović: Vaša je sudbina u vašim rukama.Foto: DW/Vera Soldon

"Bez obzira na to, Hrvatska nije ili neće biti ta koja će se ovde ponovno vojno angažovati i u to sam apsolutno uveren. Pokušavam da kažem ono što se u BiH teško čuje - vaša je sudbina u vašim rukama. Nije moj posao da određujem treba li BiH treći entitet i hoće li ih biti jedan, pet ili 77. Kao društvo trebali biste se da se odmaknete od te percepcije da postoji neko zlo s druge strane granice. Probajte se istinski dogovoriti. Sva tri naroda imaju svoje opravdane strahove, vizije... Ali, moje mišljenje je da do sada niste imali političke lidere koji su sposobni da postignu kompromis", rekao je Josipović..

Nataša Mićić je na ovu temu imala kratak odgovor. Ona drži da je svako pitanje o promeni granica preopasno, bilo da se radi o BiH ili Kosovu. "To bi dovelo u pitanje 30 uloženih godina konsolidacije i svih napora koji su učinjeni." Što se tiče Mostara, bivša predsednica Skupštine Srbije je rekla slično kao i Josipović da sve zavisi od samih Mostaraca. "Budite iskreni prema sebi i drugima i probajte biti ravnopravni, pa onda jačajte institucije. Ne može vam niko pomoći ako sami sebi ne pomognete."

Nataša Mićić
Nataša Mićić: Ne može vam niko pomoći, ako sami sebi ne pomognete.Foto: DW/V. Soldo

Gde je put ka sreći?

Zlatko Lagumdžija uveren je da rata neće biti - kao ni trećeg entiteta. "Mislim da rata neće biti zbog nekoliko razloga: zato što rata ima kada je jedan jak, a drugi slab, a ovde su svi slabi. Drugo, rat se ne vodi iz direktne proizvodnje nego iz ratnih rezervi, a ovde nema niko rezervi. Treće - ne postoji spremnost da iko više svoje dete šalje u novi sukob već bi ga poslao u izbeglištvo preko granice, pa makar u Afriku. I na kraju, rat se vodi kada neko misli da može da izbegne odgovornost, a mi imamo međunarodni mirovni sporazum. Odgovorno tvrdim da onaj ko naruši mirovni sporazum i krene u rat, neće završiti u Haagu, nego kao u Nirnbergu na ekspresnom suđenju. I oni to znaju - i Bakir Izetbegović i Dragan Čović i Milorad Dodik. Kada bi znali da neće biti optuženi, možda bi i krenuli u rat", pojašnjava Lagmudžija.

U svom "okretanju ka budućnosti", Ivo Josipović kako je to primetio moderator-novinar Saša Kosanović pominjući stihove pesme hrvatskog rokera Gorana Bare '...može li tko reći gdje je put ka sreći', je dobio etiketu nacionalnog izdajnika.

"Kada sam preuzimao dužnost imao sam tri cilja - EU, naravno za to nisam zaslužan samo ja, drugi je bio poboljšanje odnosa sa susedima i mislim da su odnosi bili neuporedivo bolji i sa Srbijom i sa BiH. U Sarajevu sam rekao da je Hrvatska vodila lošu politiku prema BiH i na neki način sam se izvinio. Tadašnja vlada HDZ na mene je krenula drvljem i kamenjem. Međutim, napravili su anketu i ona je pokazala da to što sam rekao u Sarajevu podržava 77 odsto građana", rekao je bivi hrvatski predsednik.

Podsetio je i na dobru saradnju s tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji je došao da se pokloni na Ovčari, velikom stratištu hrvatskih žrtava rata. "Predsednica, koja je došla nakon toga i vlade, unazadile su te odnose. Nažalost točak se vratio unazad. Ali, u Hrvatskoj nisu svi šovinisti i sve zavisi kakvi su lideri", smatra Josipović.

Filip Vujanović
Filip VujanovićFoto: DW/Vera Soldon

"Suživot različitih doživljaja prošlosti"

Vujanović se osvrće na Strategiju EU 2020-2025. u kojoj je naglašeno da zemlje regiona treba da snažnije sarađuju na polju ekonomije, kulture, nauke, inovacija, istraživanja i obrazovanja.

"Hajde da bolje sarađujemo kako bismo zadržali ljude. Nemojmo robovati prošlosti, nego se bavimo sadašnjošću i budućnošću, novim narativom. Zaslužili smo to. Ako je Mostar izvedeni problem BiH, kada se taj problem reši, rešiće se pitanje BiH. Znam da je to lako kazati, a teško postići, ali imate snage da vratite stari Mostar suživota i tolerancije na koji smo svi bili ponosni", zaključuje Vujanović.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android