Popović: Trgovinska razmena sa Italijom veća od 3,2 milijarde evra 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Oblast inovacija predstavlja perspektivno područje za saradnju srpskih i italijanskih kompanija, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u Rimu nakon sastanka sa italijanskom ministarkom za inovacione tehnologije i digitalizaciju Paolom Pisano, saopšteno je iz ministarstva.

Popović je rekao da Srbija i Italija imaju izuzetno razvijene ekonomske i privredne odnose i da spoljno–trgovinska razmena u ovoj godini iznosi preko 3,2 milijarde evra, kao i da u Srbiji posluje blizu dve hiljade kompanija koje zapošljavaju više od 26.000 radnika.

„Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Ovi bescarinski sporazumi predstavljaju šansu za italijanske kompanije da preko Srbije ostvare prisustvo na ovim tržištima. To je takođe i dobra platforma za saradnju srpskih i italijanskih firmi za izlazak na treća tržišta“, kazao je Popović.

Popović je rekao i da je „Srbija prema podacima Fajnenšel Tajmsa proglašena za zemlju sa najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika“, kao i da je Italija drugo najvažnije izvozno tržište za Srbiju.

„Ovakvi ohrabrujući podaci govore da imamo uslove da dobru privrednu saradnju sa Italijom unapređujemo kroz saradnju u oblasti inovacija i inovacionih tehnologija. Razlog zbog koga investitori Srbiju biraju kao investicionu destinaciju jeste snažan inženjerski kadar koji naša zemlja poseduje. Zbog toga želimo da srpski i italijanski inženjeri još bliže sarađuju na razvoju inovacija koje će stvoriti nove vrednosti u privredi i ekonomiji“, rekao je Popović.

Ministarka Pisano je izjavila da je „oblast inovacija i novih tehnologija prostor u kome vidi velike potencijale za saradnju Srbije i Italije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari