Tri decenije imaginarnog slikarstva Zorana Krulja

Leskovčanina Zorana Krulja, likovni kritičari svrstvaju u red najboljih srpskih majstora imaginarnog slikarstva. Tri decenije njegovog stvaralaštva, obeležila su tri neobična ciklusa i mnogobrojne nagrade.Izložba njegovih slika otvara se večeras u leskovačkom Kulturnom centru.

"Ko ne zna da barata crtežom ne može da se bavi umetnošću," kaže slikar Zoran Krulj, rođeni Podgoričanin koga je ljubav dovela u Leskovac pre četiri decenije. Trebalo je hrabrosti da u vreme sankcija i inflacije ostavi olovku, lenjir i posao arhitekte i zakorači u svet slikarstva.Tada kao omaž arhitekturi sa mnogo simbolike nastaju kofe.

"Sad sam zadnjih godina uveo i ljude koji vuku te kofe koji se bore sa tim kofama i to je sad malo prešlo u jednu socijalnu temu," kaže slikar Zoran Krulj.

Između lepog, poetskog i gorkog, surovog Krulj smelo spaja nespojivo u ciklusu "Otpad". Istražuje i kombinuje realizam, karikaturalnost, imaginaciju. Tu su i uspomene na detinjstvo i rodni kraj. Mornar je neizostavan na svakom platnu.

"Najvažnija tema kojoj sam se posvećivao je odnos savremene civilizacije prema čoveku. Sve što sam u okviru slikarstva preduzimao po meni i po drugima bilo je veoma hrabro. Ja sam vrlo lako pravio te rezove," objašnjava slikar Zoran Krulj.

Izlagao je od Seula do Ujedinjenih nacija. Za veliki talenat, jedinstven likovni izraz stigla su i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva. Njegovo ime je u ediciji 70 najboljih slikara fantastike u svetu.

"Mislim da sam ostavio za sad neki trag ali to je samo jedan mali podsticaj da ja razvijam ovo što radim i dalje," kaže Zoran Krulj.

Od prve izložbe i nagrade na Oktobarskom likovnom salonu pod kupolama leskovačkog Kulturnog centra proletele su kaže Zoran tri decenije. Evo ga ponovo na istom mestu da sa novim delima, prijateljima i ljubiteljima likovne umetnosti obeleži jubilej.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво