BiH

Komšić i Džaferović u Avganistanu: Veliki doprinos OS BiH miru i stabilnosti

Komšić i Džaferović u Avganistanu: Veliki doprinos OS BiH miru i stabilnosti
Foto: N.N. | Komšić i Džaferović: OS BiH daju veliki doprinos miru i stabilnosti

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas sa predsjednikom Avganistana Ešrefom Ganijem.

Predsjedavajući PBiH Komšić i član Predsjedništva BiH Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palati u Kabulu uz najviše državne počasti.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalili su predsjedniku Avganistana na gostoprimstvu i informisali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Avganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji "Odlučna podrška" i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Avganistana.

Predsjednik Avganistana upoznao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje preduzima avganistanska vlada.

Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Avganistan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Avganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se sa generalom Džajlsom Hilom, zamjenikom komandanta misije "Odlučna podrška". Na sastanku je razgovarano o bezbjednosnoj situaciji i izazovima u Avganistanu i planu aktivnosti misije "Odlučna podrška" za 2020. godinu. General Hil je zahvalio za učešće Bosne i Hercegovine u misiji "Odlučna podrška", pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjeta Kabulu nastavljena je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa ambasadorom Nikolasom Kejom, visokim civilnim predstavnikom NATO u Avganistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije