SASTALI SE PUTIN I ZELENSKI: Glavna tema bila mir u Ukrajini, a evo šta su se dogovorili
Foto: AP, EPA

važan sastanak

SASTALI SE PUTIN I ZELENSKI: Glavna tema bila mir u Ukrajini, a evo šta su se dogovorili

Planeta -

Predsednici Rusije Vladimir Putin i Ukrajine Vladimir Zelenski sastali su se danas u Parizu na samitu čiji je cilj postizanje napretka u ponovnom uspostavljanju mira na istoku Ukrajine.

Uz nova nastojanja da se okonča sukob u kojem je od 2014. poginulo 13.000 ljudi, na samitu učestvuju i lideri Francuske i Nemačke, ali se u diplomtskim krugovima s dosta opreza komentarišu mogući rezultata sastanka. Zelenski ne želi da ponudi prevelike ustupke, dok Putin ne voli spoljne pritiske, navodi agencija Rojters.

Mada se pre početka samita s čelnicima Nemačke i domaćina Francuske očekivao susret ruskog i ukrajinskog šefa države, Putin i Zelenski su, nakon niza bilateralnih razgovora u Jelisejskoj palati, ušli u prostor za sastanak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izbegavajući kontakt očima i bez rukovanja za kamere i fotoreportere, navodi britanska agencija.

Nakon ovog sastanka na vrhu, očekuje se konferencija za novinare predsednika Rusije i Ukrajine. Zapadne agencije najavile su da bi Putin i Zelenski trebalo da se sastanu u četiri oka u pokušaju da reše problem i nesuglasice oko isporeuke i tranzita ruskog gasa preko ukrajinske teritorije.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: AP, EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track