Dvadesetak  srpskih firmi na udaru američkog embarga 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Američki Stejt department saopštio je večeras da je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije pojedincima i kompanijama iz Evrope, Azije i Latinske Amerike koji su „počinili ozbiljne zloupotrebe ljudskih prava i korupciju“.

Na toj listi su i vlasnici pojedinih firmi za izvoz oružja iz Srbije, čime su potvrđena nezvanična saznanja Danasa iz diplomatskih krugov da će se na udaru američkog embarga naći i dvadesetak kompanija iz naše države. Kako se ističe u saopštenju, embargo je uveden 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Među državljanima Srbije protiv kojih će biti primenjene sankcije nalazi se i Slobodan Tešić.

Kako se precizira, Tešić je decembra 2017. bio „jedan od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu, i gotovo pola decenije se nalazio na listi UN za zabranu putovanja, zbog kršenja sankcija koje su UN uvele za izvoz oružja u Liberiju“.

Nadležni u Americi utvrdili su da je Tešić „ da bi osigurao ugovore o oružju sa različitim državama direktno ili indirektno obezbeđivao mito i finansijsku podršku“.

„Tešić je vodio potencijalne klijente na luksuzne odmore, plaćao njihovoj deci obrazovanje u školama i na univerzitetima na Zapadu, te zaključivao ugovore koristeći mito“, ističe se u saopštenju u koje je naš list imao uvid. U dokumentu se navodi da su četiri kompanije trenutno u vlasništvu Tešića, ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech D.O.O. Beograd-Savski Venac (Partizan Tech), Technoglobal Systems D.O.O. Beograd (Technoglobal), Charso Limited, i Grawit Limited.

Između ostalog, napominje se da je „Tešić nastavio da se angažuje u trgovini oružjem i da deluje kao tihi partner u kompanijama koje indirektno poseduje i kontroliše“, tako što „kontroliše mnoge, ako ne i sve dnevne aktivnosti firmi… a, potom se oslanja na saradnike od poverenja, koji potpisuju ugovore i čija imena se nalaze na svim javnim dokumentima“.

Podsetimo, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je na nedavnoj konferenciji za novinare da je analizom informacija iz marta 2018. zaključila da je „nekoliko dana pošto je Slobodan Tešić donirao dva traktora Srbima sa KiM u ume predsednika Srbije, Tešićeva firma dobila posao izvoza oružja u Jermeniju, koji je prethodno oduzet Krušiku“.

Ona je ocenila da „imamo školski primer trgovine uticajem i sponzorstva Slobodana Tešića Aleksandru Vučiću“.

Na spisku onih kojima su uvedene američke sankcije jeste i Goran Andrić, opisan kao „jedan od najbližih saradnika Tešića, koji je predstavljao Tešića prilikom različitih prodaja u inostranstvu, uključujući pregovore o poslovima u ime Tešića dok se Tešić nalazio na listi UN za zabranu putovanja“. Prema saznanjima nadležnih u SAD, kompanija Velcom Trade D.O.O. Beograd „nalazi se pod kontrolom ili u vlasništvu“ Andrića.

Takođe, na udaru američkog embarga našao se Esad Kapidžić, direktor  firme sa sedištem u Kipru Finrost Limited (Finrost), označen i kao „direktor i predstavnik“ kompanije Falcon Strategic Solutions D.O.O. (Falcon Strategic), sa sedištem u Srbiji. Te kompanije, veruje se, „direktno ili indirektno rade za Tešića“, uključujući angažovanje prilikom sklapanja ugovora sa „jednom vladom u Africi“.

Sankcije su uvedene i Nebojši Šarencu, „izvršnom direktoru firmi Tehnoglobal i Partizan“, za koga se navodi da je „Tešićev nećak i jedan od najbližih saradniika“. Istovremeno, ističe se da Šarenac kontroliše  kompaniju Melvale corporation D.O.O. Beograd.

Poduži spisak

Na podužem spisku Američkog ministarstva finansija nalaze se i sledeći građani Srbije: Zoran Petrović, izvršni direktor kompanije Partizan Tech, Nikola Brkić iz iste kompanije, Milan Subotić, vlasnik i izvršni direktor kompanije Vectura trans D.O.O, Želimir Petrović, vlasnik kompanije Araneks D.O.O, kao i Sreten Cvjetković, LJubo Maričić…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari