Donbas na stolu: Prvi sastanak Putina i Zelenskog na samitu u Parizu

Branko VLAHOVIĆ

09. 12. 2019. u 18:16

U Kijevu i Moskvi nisu davali optimistične prognoze pred samit

Донбас на столу: Први састанак Путина и Зеленског на самиту у Паризу

Foto Tanjug / AP Langsdon Pool

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PREDSEDNICI Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Vladimir Zelenski u ponedeljak su se prvi put sreli u Parizu na samitu tzv. Normandijske četvorke čiji je zadatak da pomogne da se pronađe put ka normalizaciji situacije u Donbasu. Pored predsednika Rusije i Ukrajine za pregovaračkim stolom bili su domaćin Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel. Poslednji put Normandijska četvorka se sastala 2016. godine.


Mada u Kijevu i Moskvi nisu davali optimistične prognoze pred samit u Parizu neki mediji su, ipak, nazvali taj sastanak istorijskim. Deficit optimizma je bio lako objašnjiv jer je opozicija u Kijevu već organizovala demonstracije sa porukom da Zelenski nikako ne sme da kapitulira pred Putinom.


Tačno u 15 sati i 12 minuta na ulazu u Jelisejsku palatu Putina je dočekao domaćin Emanuel Makron. Pre njega su stigli Angela Merkel i Vladimir Zelenski. Zatim je Putin razgovarao sa Angelom Merkel pola sata a Vladimir Zelenski sa Emanuelom Makranom. Posle pola sata Makron i Merkelova su zamenili sagovornike. Razgovor je nastavljen u normandijskom formatu, a Putin i Zelenski su takođe imali razgovore u kojima su učestvovale i njihove delegacije. Planirano je da pregovori traju tri sata, ali je vrlo brzo bilo jasno da će trajati duže.


Pre početka pregovora portparoli Putina i Zelenskog su novinarima rekli da ne očekuju značajne dogovore. Još ranije Rusi su jasno rekli da neće dopustiti da se menja Minski dogovor, što znači da se insistira da Donbas dobija određena prava i poseban status. Minski dogovor je zaključen 12. februara 2015.


Predsednik Putin insistira da rukovodstvo u Kijevu otpočne direktne pregovore sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti. Osim toga, Minskim dogovorom je bila predviđena amnestija svih koji su učestvovali u ratovanju, čemu se sada protivi i Zelenski.


DOBRODOŠLICA


PRED Jelisejskom palatom iz grupe novinara izletele su dve devojke, aktivistkinje pokreta "Femen", koje su se obnažile do pasa i počele da skandiraju "zaustavite Putinov rat". Policija ih je brzo zaustavila i udaljila sa mesta događaja.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije