Uprkos sistemskom razaranju zdravstva, Betanija najbolje porodilište u Vojvodini

Porodilišta u Srbiji dobila su prosečnu ocenu 3,61, dok je novosadska Betanija u istom rangu, ali ocenjena kao najbolje veliko porodilište u Srbiji u velikoj analizi roditeljskog portala Bebac.
Uprkos sistemskom razaranju zdravstva, Betanija najbolje porodilište u Vojvodini
Foto: 021.rs
Tačno 12.201 mama glasalo je u detaljnoj anketi i odgovaralo na brojna pitanja o uslovima boravka u porodilištima, od prijema, do odnosa lekara i babica prema pacijentkinja, pa sve do ishrane.
 
Iako bolji u odnosu na prethodno istraživanje iz 2016. godine, rezultati su poražavajući - brojna porodilišta funkcionišu sa neverovatno malo zaposlenih, u lošim uslovima, sa mnogo pacijenata i zahvaljujući entuzijazmu i brižnosti zaposlenih, što pokazuju i rezultati.
 
 
U kategoriji velikih porodilišta, koji zbrinjavaju godišnje najviše budućih mama, Betanija je lider, a slede "Narodni front" i "Višegradska" u Beogradu.
 
U kategoriji srednjih porodilišta, najbolje ocene dobio je KBC "Dragiša Mišović", a najnižu ocenu ima niško porodilište. Od malih porodilišta je najbolje ocene mama dobila opšta bolnica u Paraćinu, slede Senta i Novi Pazar, dok je najgore porodilište u Vranju.
 
 
 Foto: Bebac
 
Kad je reč o Betaniji, najniže ocene dobila je za dostupnost lekara nakon porođaja i za podršku dojenju, dok je najviše ocene dobila za podršku lekara i osoblja tokom porođaja.
 
Glasalo se i za najbolje ginekologe u Srbiji. Konkretno, u Vojvodini su mame najviše glasova dale za čak tri ginekologa iz Betanije - za dr Dragana Stajića, dr Draganu Višnjevac i dr Đorđa Petrovića.
 
Foto: Bebac
 
Kako za 021 kaže urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak, porodilišta su podeljena u kategorije jer rade u drugačijim uslovima, često zbrinjujući isti broj majki sa manje zaposlenih. Tako, na primer, u Betaniji na 7.000 porođaja radi 40 lekara, dok na isto toliko porođaja u Beogradu ide 100 lekara.
 
"Najbolje ocene u većini porodilišta dobili su lekari i babice i to u podršci tokom porođaja, ali mame su slabije ocenjivale nedostupnost osoblja nakon porođaja. Takođe, nisu dobile dovoljnu podršku kad je u pitanju dojenje i posebno slabe ocene deljene su kad je reč o uslovima u našim porodilištima. Najbolji uslovi, samim i najbolje ocene su u Beogradu, sledi Vojvodina, a na dnu je južni deo Srbije, gde su ocene za higijenu, opremljenost i ishranu izuzetno niske. Svi ljudi koji rade u porodilištima nama su heroji i pobednici zato što taj posao ne može da radi neko ko ga ne voli", navodi Jasmina Mihnjak.
 
Kako dodaje, u opisanim uslovima mame provode tri ili četiri dana, dok zaposleni u tim ustanovama rade svakog dana i pokušavaju da nadomeste za sve što nedostaje. Suštinski problem je u sistemu koji ne osluškuje ni potreba mama, ali ni potrebe svih zaposlenih u zdravstvu, što ide na štetu svih nas, dodaje Mihnjak.
 
"Imamo mnogo takvih primera po Vojvodini. Senta je dobila ove godine jako dobre ocene, vršačko i paraćinsko porodilište takođe, ali kad odete u ta porodilišta i vidite kako izgledaju - to je naprosto za rubriku 'verovali ili ne'. Svi treba da imamo više poštovanja prema mamama, ali i mi mame treba da imamo više poštovanja prema ljudima koji rade jer nije uvek moguće izvesti sve što bi i oni želeli. Ovde se radi o sistemskim problemima jer nije sve u viršli sa fotografije obroka u porodilištu, već dugo godina živimo sa zabranom zapošljavanja i svedoci smo odliva medicinskog osoblja", smatra naša sagovornica i dodaje da je za očekivati da će mame imati loša iskustva nakon porođaja - nema dovoljno lekara da im se posvete, iako to žele.
 
"Zato svi zajedno treba da radimo sa istim ciljem, pa možda budemo i uticali na sistem da se promeni, opet u korist svih nas", zaključuje urednica portala Bebac.
  • ××

    10.12.2019 09:35
    A kakvi su uslovi za tate?
  • abcd

    10.12.2019 08:51
    cinjenice
    Najbolji ginekolog a hahah, biznisnem...Celu trudnocu sam vodila kod "najboljeg" u privatnoj praksi (moj izbor), ali vrhunac je kada te porodi trazi jos. Pa zar ti nije dosta.Pri tom doktorat mu radi kolega, jer on toboze nema vremena.
    Ali ajde sad da se bacimo na statistiku 100 lekara u BG na 7000 porodjaju a u NS 40 lekara na isti broj, onda zaista jesu najbolji , a pri tom imaju iste plate pa mozda cak u BG nesto vece.
    To je omalovazavanje i dobro sto oni ista i rade.
    Pri tom da dodam Decija bolnica u Novom Sadu je definitivno najbolja zdrav ustanova od osoblja, lekara, higijene, jedino je veoma los smestaj za majke i to odeljenje bi trebalo da se renovira.Dobre temelj te ustanov je postavio Dr Konstantinidis i mislim da boljeg direktora dec bolnica nikad vise nece imati.
  • AleksaBukovac

    10.12.2019 08:47
    Istina
    Iskustvo onih koje imaju teži porađaj je ravan najgorim noćnim morama.
    Tarife za carski rez se dogovaraju u privatnim klinikama a završavaju u porodilištu, bezobrazluk neviđenih razmera, razočarenje je bez premca, otvorena bezobrazna korupcija na koju niko ne reaguje a celi Novi Sad dobro zna o tarifama, kaljaju obraz časnim ginekolozima i akušerima koji na žalost nemaju snage da se izbore sa MAFIJOM.

    SRAMOTA je mala reč

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti