NORMANDIJSKA ČETVORKA U PARIZU: Putin, Zelenski, Markon i Merkelova o rešavanju krize u Ukrajini (FOTO)
Foto: AP, EPA

niz sastanaka za rešenje problema

NORMANDIJSKA ČETVORKA U PARIZU: Putin, Zelenski, Markon i Merkelova o rešavanju krize u Ukrajini (FOTO)

Planeta -

Dugoočekivani samit Normandijske četvorke održava se danas u Parizu, tema je rešavanje krize u Ukrajini, a glavni akteri predsednici Rusije, Francuske, Ukrajine i kancelarka Nemačke, u francuskoj prestonici već imaju odvojene sastanke.

Ruski predsednik Vladimir Putin se odmah po dolasku u Pariz sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sastanak se održava u Jelisejskoj palati iza zatvorenih vrata, prenosi Tas s.

foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron u svojoj rezidenciji razgovara sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

foto: Tanjug/AP/Rafael Yaghobzadeh

Posle bilateralnih susreta, lideri četiri zemlje će održati zajednički sastanak.

Posle samita Normandijske četvorke, planiran je sastanak Putina i Zelenskog, najavio je ranije danas savetnik Kremlja Jurij Ušakov.

foto: Tanjug/AP/Rafael Yaghobzadeh

"Sastanak će se održati. Postoji dogovor o tome. Sve će se uklopiti u format koji će Francuzi, kao organizatori samita, predložiti, očigledno pošto se završe svi događaji u vezi sa samitom", rekao je Ušakov.

Biće ovo prvi lični sastanak Putina i Zelenskog, koji je na dužnost predsednika Ukrajine stupio u maju. Oni su dosad razgovarali četiri puta telefonom. Ukrajinski predsednik suočen je s velikim testom na samitu sa Putinom u Parizu, kada će sprovesti predizborno obećanje da će pregovarati o prekidu rata na jugoistoku Ukrajine, uprkos glasnom protivljenju kod kuće, navodi Gardijan.

foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Sastanak, na kojem će posredovati čelnici Francuske i Nemačke, ima za cilj da oživi napore za rešavanje petogodišnjeg sukoba Kijeva sa proruskim snagama, koje od 2014. godine drže delove teritorije jugoistočne Ukrajine. U sukobu je život izgubilo više od 13.000 ljudi, mnogi su raseljeni.

Zelenski, koji je u aprilu odneo ubedljivu pobedu na izborima, obećao je Ukrajincima da neće podilaziti Putinu kada se njih dvojica sretnu, ali ponovio je da su direktni pregovori sa Moskvom jedini način da se rat okonča.

foto: Tanjug/AP/Rafael Yaghobzadeh

U središtu razgovora su detalji Minskog sporazuma, mirovnog plana sa 13 tačaka iz 2015. godine, koji predviđa povratak granice s Rusijom pod ukrajinsku kontrolu, održavanje izbora u separatističkim regionima i razoružavanje i evakuaciju ruskih snaga na jugoistoku Ukrajine.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: AP/EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track