');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

"VOLEO BIH DA ZAGRLIM ZORANA RADMILOVIĆA...": Andrija Kuzmanović o erotskim scenama u "Senkama", "Montevideu" kao Holuvudu za decu i svom glumačkom putu

Kad prođeš od toga da iznosiš kutije na scenu do toga da igraš noseću ulogu, to je dobar put, kaže Andrija Kuzmanović, popularni glumac.

Nema tabua, zašto bi bilo. Scene seksa - to je deo života, navodi poznati glumac Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Nema tabua, zašto bi bilo. Scene seksa - to je deo života, navodi poznati glumac

Svom zanimljivom glumačkom opusu, koji odiše i kvalitativnim pomakom i daljim potencijalom, Andrija Kuzmanović dodao je još jednu ulogu. Naslovnu u predstavi "Liliom" Ferenca Molnara u režiji Ane Tomović, čija je premijera 1. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu na sceni "Olivera i Rade Marković", a kojom počinje novoosnovani festival RUTA.

Bio je to povod za njegov jučerašnji susret s predstavnicima medija. Istina, došavši sa nešto zakašnjenja, susretljivo i u neposrednom maniru govorio je o pomenutoj i drugim svojim ulogama, odnosu prema glumi, činjenici da je postao stalni član BDP-a...

Liliom

- Uloga je drugačija od svega što sam do sada igrao. I to me raduje, to je dobro, čovek treba da istražuje, pogotovo u ovom poslu. Koju god ulogu da radim, tražim motiv, uporište u sebi. Sve su one ostavile deo sebe u meni i ja u njima. I sa Liliomom delim neke crte. On je od onih koje zovemo momak iz kraja.

Ukratko, sentimentalna tragikomedija "Liliom" prati sudbinu šarmantnog svojevrsnog luzera koji radi u zabavnom parku na čijem čelu je njegova ljubavnica gospođa Muskat, a kada upozna mladu služavku i život i želje mu se iz temelja menjaju. I dok zagrljeni idu po sporednim kolosecima života, u okruženju strasti, padova, marginalaca, nasilja, (ne)moguće lake zarade, žudnji… splet snova, ljubavi i nemaštine ih vodi ka ambisu.

Pročitajte još

Govoreći o filmskoj i pozorišnoj glumi te činjenici da je sada član BDP-a, Kuzmanović je duhovito napomenuo:

- Tu sam već deset godina, na sceni. Igram. Eto, prošao sam i porodiljsko i angažman na ugovor i ovako i onako, i sad sam deo ansambla. (…) Pozorište ili film? To pitanje za mene ne postoji. Kao kad bi pitao fudbalera – mali ili veliki fudbal. Jednostavno, voliš ono što radiš i daješ sve od sebe na način koji je za dati zadatak potreban.

Na opasku da je u kvalitativnom smislu kao glumac napredovao i na pitanje o popularnosti, između ostalog, rekao je:

- Kažu ljudi da sam napredovao. Ja iz prvog lica to ne mogu da primećujem na taj način, ali mi je bitno, drago… Čim se uljuljkaš i pomisliš da si ne znam šta, staješ.

Nema tabua

Predstavnike medija su poprilično zanimale serije, erotska scenu u "Senkama nad Balkanom"…

- Nema tabua, zašto bi bilo. Scene seksa – to je deo života. (…) Film "Montevideo" smo zvali Holivud za decu. Žao mi je što današnji mladi to ne mogu da dožive. To je bio, za neko vreme, poslednji megaprojekat. Igrali smo uz svetske i regionalne velike glumce. Takvo odrastanje, stasavanje te snažno obeleži. Kasnije su došle "Senke nad Balkanom" i druge uloge i serije. (…) Serija "Jutro će promeniti sve" je imala jednu od najboljih priprema, i to se vidi. Voleo sam lik Ljube koji sam igrao.

Kao klinac je, kaže, bez daha gledao "Kad porastem biću Kengur", "Munje"… A o nagradi "Zoranov brk" (koja mu je nedavno pripala za ulogu u predstavi "Osama-kasaba u Njujorku"), i o svom dosadašnjem glumačkom putu kaže:

Pročitajte još

- Priznanja su bitna, ali posao je bitniji, i uvek kao da počinješ iz početka. Zoran Radmilović je bio i ostao legenda. Jedan od mojih omiljenih glumaca. Voleo bih da mogu da ga zagrlim. (...) Kad prođeš od toga da iznosiš kutije na scenu do toga da igraš noseću ulogu, to je dobar put.

Uz Andriju Kuzmanovića u predstavi "Liliom" F. Molnara u režiji Ane Tomović, uloge tumače Maja Izetbegović, Ivana Nikolić, Jovo Maksić, Jadranka Selec, Aleksandra - Anja Alač, Marko Živić, Vladan Milić i Marko Gvero. Scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, a kostimografiju Momirka Bailović.

Pet teatara na festivalu

Beogradsko dramsko pozorište, kao domaćin i inicijator 1. RUTA festivala, predstaviće publici od 1. do 6. decembra produkcije pet teatara iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije.

Nakon premijere "Lilioma" publika će biti u prilici da pogleda "Bakhe" Euripida, u režiji Lenke Udovički, Teatar Ulysses; "Don Kihot" Miguela de Servantesa, u režiji Andraša Urbana, Gradsko pozorište Podgorica; "Mirna Bosna" Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, Kamerni teatar 55 Sarajevo; "Kralj Ibi" Alfreda Žarija, u režiji Vasila Hristova, Dramski teatar Skoplje i "Plah udah", Nejca Gazvode, Mestno gledališče Ljubljana.

Sve predstave biće izvedene na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" od 20 časova, a posle svake biće održan susret sa gostima.

Regionalnu uniju teatara (RUTA) čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća regiona, a osim festivala koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima, radiće se i koprodukcije.