09. decembar  2019. 16.12  →  17.22 | Izvor: RTV

Izložba prvog vrbaškog fotografa Jožefa Pehana u Vrbasu

VRBAS -

U Vrbasu je otvorena izložba dela Jožefa Pehana, značajnog slikara secesije i prvog vrbaškog fotografa. Njegove slike, fotografije i delovi nameštaja, postaće deo stalne postavke Gradskog muzeja u Vrbasu zahvaljujući porodici Đakonović i Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine.

video icon

“Predmeti još nisu obrađeni tako da sada imamo samo prezentaciju dela predmeta, inače postoji grupa predmeta koji su vezani za nameštaj i za umetnička dela koja je otkupio Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine i dao na čuvanje i upravljanje Gradskom muzeju Vrbas”, kaže rukovodilac Gradskog muzeja u Vrbasu, Vesna Grgurović.

izložba, jožefa, pehana, vrbas, web

Posebnu vrednost imaju Pehanovi akvareli ugrađeni na ručno rađenu garnituru za sedenje, koju je nasledila i sačuvala Julija Đakonović, koja kaže da je u pitanju raritet u svetu primenjene umetnosti.

"Moje je zadovoljstvo bilo da ovo što smo moja sestra i ja nasledile da možemo da podelimo sa Gradskim muzejem Vrbasa i zahvaljujući Nacionalnom savetu Mađara u podršci svega ovoga, da nam se pruži mogućnost da ostavimo ovim novim pokolenjima i svima ovima koji su ovde i koji će još doći u muzej, nadam se, da posete i da vide i da podele sa nama kako se nekada živelo u Vrbasu i da se ova baština sačuva", saopštila je Julija.

Za narednu godine u Gradskom muzeju Vrbasa planiraju da uz pomoć istoričara umetnosti obave procenu stanja, neophodnu restauraciju i konzervaciju umetničkih dela.

 

Tagovi