Skupština potvrdila Sporazum o saradnji sa Evrodžastom 1Foto: FoNet/Nenad Đođević

Skupština Srbije potvrdila je danas Sporazum o saradnji između Srbije i Evrodžasta, što će, kako je rekao ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, omogućiti još efikasniju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i svih drugih bezbednosnih rizika.

„Ovim Sporazumom Srbija je značajno ojačala svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala time što je omogućen pristup i neposredna razmena informacija sa kolegama iz drugih država EU“, rekao je Ružić.

Srbija će, prema njegovim rečima, moći da razmenjuje lične podatke i dokaze sa tužilaštvima i drugim nadležnim organima iz cele Evrope i biće u prilici da u bliskoj budućnosti imenuje svog oficira za vezu u Evrodžastu.

Ružić je, za skupštinskom govornicom, rekao da je potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Evrodžastom Srbija učinila veoma važan korak napred na svom putu ka EU.

Prema njegovim rečima, „saradnja Srbije sa predstavnicima Evrodžasta uspostavljena je još 2007. godine“ i do sada se odvijala posredstvom Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva pravde.

On je naveo da je ta saradnja bila jednosmerna, članice Evrodžasta su upućivale zamolnice, urgencije i upite ka Srbiji, a Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo pravde bili su dužni da odgovore bez mogućnosti da preko članica Evrodžasta traže isto.

Prepreka unapređenju i intenziviranju saradnje bili su propisi Srbije koje je bilo neophodno doneti nakon usvajanja zakona, kao što su zakoni o privatnom obezbeđenju, detektivskoj delatnosti, informacionoj bezbednosti, ali i ispunjavanje određenih tehničkih uslova kao što je izrada takozvanog „pravosudnog atlasa“.

Prema Ružićevim rečima, poslednja prepreka otklonjena je usvajanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti 2018. godine. Ružić je naveo da su, prema podacima Evrodžasta, u periodu od januara 2015. godine do kraja oktobtra 2019. godine Srbija i Evrodžast zajedno radili na 143 slučaja koji uključuju teške oblike organizovanog kriminala i krivična dela iz domena pranja novca i trgovine drogama, krivična dela prevare, kao i protiv života i tela i ličnih sloboda.

Poslednjih nekoliko godina, dodao je on, Srbija spada među pet država van EU sa kojima je Evrodžast ostvario najobimniju i najefikasniju saradnju. Poslanici su glasali nakon kraćeg razmatranja Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Republike Srbije i Evrodžasta u kome su učestvovali samo radikali.

Poslanik SRS Petar Jojić ocenio je da ovakvim sporazumom Srbija gubi suverenitet u pogledu reforme svog pravnog sistema i svog prava da uređuje pravni sistem u Srbiji.

„Ovim zakonom širi se agentura prozapadnih zemalja i neprijatelja Srbije“, rekao je Jojić.

On je pitao šta će nama tužilac za vezu, koji je predviđen ovim Sporazumom, i dodao da će „taj biti agent stranih obaveštajnih službi“. Jojić je rekao i da će kod razmene informacija biti „velikih zloupotreba“.

„Od nas će da traže podatke za svakog poslanika, za svakog sudiju i tužioca, za svakog građanina koji bilo šta pomisli ili kaže protiv EU.Za njega će da traže i broj crvenih i belih krvnih zrnaca.To će da traži CIA i njeni organi“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari