');
Najnovije vesti
Kultura Vesti
Obeležavanje 35 godina od smrti Mokranjca

Obeležavanje 35 godina od smrti Mokranjca

U utorak će u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca Fondacija Vasilije Mokranjac nastavlja sa obeležavanjem 35 godina od upokojenja kompozitora i akademika SANU, Vasilija Mokranjca (1923-1984). Reč je o promociji duplog albuma sa kompletnim klavirskim opusom ovog stvaraoca u izvođenju pijaniste Ratimira Martinovića.

Ratimir Martinovic Foto: Promo
Ratimir Martinovic

Pored pijaniste i univerzitetskog profesora Ratimira Martinovića, svoje utiske i zapažanja o klavirskom opusu Vasilija Mokranjca i prezentovanoj umetničkoj interpretaciji, ali i položaju domaće umetničke baštine, izneće i novinarka i muzički kritičar, Zorica Premate, muzikolog dr Ivana Medić, kompozitorova ćerka Aleksandra Mokranjac, kao i dizajner zvuka Ana Marija Vilotić.

- Nadam se da će ovaj album skrenuti pažnju pre svega internacionalne muzičke javnosti na njegovu muziku i život, i da će tišina za njegov opus koja u tim krugovima traje predugo, naći balans sa eksplozijama, vriskovima, usponima, padovima i spokojom koje je Čovek i Umetnik, Vasilije Mokranjac, nosio tiho, iznutra - istakao je pijanista Ratimir Martinović.

U sklopu programa obeležavanja 35 godina od upokojenja Vasilija Mokranjca, Fondacija Vasilije Mokranjac će tokom decembra meseca relizovati i Klavirski resital Sanje Sodad u Beogradu i Novom Sadu. Ulaz na sve programe je slobodan, a isti se održavaju uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Radio televizije Srbije, Narodnog muzeja, Zadužbine Ilije M. Kolarca, Muzičke omladine Beograda, Kulturne stanice Svilara i drugih.