Na Malom Tašmajdanu otkriven spomenik Nikolaju Krasnovu 1Foto: FoNet/Beoinfo

Spomenik arhitekti Nikolaju Krasnovu otkriven je danas na Malom Tašmajdanu u neposrednoj blizini Arhiva Srbije, zgrade koju je projektovao.

Spomenik je urađen prema idejnom rešenju vajara Nebojše Savovića, prema čijoj zamisli predstavlja figuru ruskog arhitekte koji sedi za stolom.

Otkrivanju spomenika su, između ostalih, prisustvovali ministar kulture Vladan Vukosavljević, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i Sem Smol, praunuk Nikolaja Krasnova.

Tim povodom u svečanoj sali Starog dvora upriličena je izložba o životu i delu Krasnova, koji je, prema rečima Vukosavljevića, bio jedan od najboljih u svojoj oblasti, ostavio je dubok trag u Beogradu i dao značajan doprinos u formiranju novog ruha našeg glavnog grada.

„Bio je umetnik koji je obraćao pažnju na svaki detalj na monumentalnim objektima koje je projektovao. Menjao je izgled Beograda i u grad koji je rastao utisnuo je pečat elegantne, snažne prestoničke arhitekture“, rekao je Vukosavljević i dodao da se veština, talenat i raskošna kreativnost Krasnova ogledaju i u širini graditeljskog opusa.

Krasnov je projektovao mnoge najvažnije administrativne zgrade u Beogradu, a među njima su današnje zgrada Vlade, Ministarstva inostranih poslova i Državnog arhiva.

Prema njegovom projektu obnovljena je Crkva Ružica na Kalemegdanu, unutrašnjost Starog dvora na Dedinju i Doma Narodne skupštine.

Njegovo poslednje delo bio je mauzolej-kosturnica na ostrvu Vidu, izgrađen u spomen na srpske vojnike izginule u Prvom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari