Zašto Mađari šalju još vojnika na Kosovo?

Mađarska će u narednom periodu povećati svoje vojno prisustvo na Kosovu, pa će u sastavu Kfora imato gotovo 500 pripadnika.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.12.2019.

12:13

Zašto Mađari šalju još vojnika na Kosovo?
Foto: EPA/EFE Valdrin Xhemaj

Kako je objavio portal Balkanska bezbednosna mreža, mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto najavio je na nedavnom sastanku šefova diplomatije članica NATO u Briselu da će njegova zemlja znatno povećati vojno prisustvo na Kosovu i u Avganistanu.

"Bezbednost regiona Zapadnog Balkana od ključnog je značaja za Mađarsku i Evropu", poručio je Sijarto, precizirajući da će u misiju Kfor biti upućeno još 100 a u centralnu Aziju još 70 vojnika.

Portal ocenjuje da tom odlukom Budimpešta učvršćuje svoju poziciju u NATO i pokazuje da bezbednost regiona smatra jednim od prioriteta spoljne politike.

"Ona bi mogla da se tumači i kao poruka podrške Srbiji koja od NATO-a traži da ne smanjuju snage Kfora jer ih smatra ključnim garantom bezbednosti srpskog stanovništva", dodaje se.

Balkanska bezbednosna mreža podseća da se u Kforu trenutno nalazi 385 mađarskih vojnika u sastavu Taktičkog rezervnog bataljona.

Radi se o jedinici koja je direktno potčinjena komandantu misije. Namenski je obučena i opremljena za borbu protiv nasilja, obezbeđivanje konvoja, osmatranje i pružanje pomoći unesrećenom stanovništvu.

Mađarski bataljon smatra se ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. Budimpešta takođe šalje pojačanje u misiju NATO u Avganistanu pod nazivom "Resolute Support" (Odlučna podrška). To je najveća vojna operacija te organizacije.

Započeta je 2015. godine i 16.000 vojnika obučava avganistansku vojsku. Pored država članica u ovoj misiji učestvuju Jermenija, Austrija, Finska, Švedska, Ukrajina, Azerbejždan, Gruzija, Mongolija i Australija a iz regiona Hrvatska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Pored pojačavanja kontigenata, Mađarska je najavila da će najkasnije do 2024. povećati izdvajanja za odbranu na željenih dva odsto bruto nacionalnog proizvoda što je preporučeni nivo za članice NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: