Tehnološki rat se nastavlja: Kina se odlučila na radikalan potez

Kina je naredila da se inostrana kompjuterska oprema i softveri uklone iz vladinih kabineta i svih javnih institucija, u roku od tri godine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2019.

10:03

Tehnološki rat se nastavlja: Kina se odlučila na radikalan potez
Foto: Depositphotos, gioiak2

Ova direktiva verovatno će biti udarac američkim multinacionalnim kompanijama poput HP-a, Dela i Majkrosofta. Istovremeno, to je i odgovor na odluku Vašingtona da ograniči upotrebu kineske tehnologije.

Trgovinski rat između ovih zemalja polako prelazi u hladan tehnološki rat, piše Gardijan.

Trampova administracija zabranila je američkim kompanijama da posluju sa Huavejem, a u maju su Gugl, Intel i Kvalkom najavili da će zamrznuti saradnju s ovom kineskom kompanijom.

Trampova administracija jasno je dala do znanja da bije bitka oko toga koja će od dveju ekonomskih supersila da ima tehnološku prednost u naredne dve decenije.

Ovo je prva poznata javna direktiva iz Pekinga koja postavlja posebne ciljeve za ograničavanje kineske upotrebe strane tehnologije, iako je to deo šireg plana koji Kina sprovodi, sa ciljem da se više oslanja na domaću tehnologiju.

Fajnenšel tajms izveštava da bi ovo značilo 20 do 30 miliona komada hardvera koje treba zameniti i da će taj posao započeti 2020.

Analitičari su rekli da će se 30 odsto zamena dogoditi 2020, a 50 odsto 2021. godine. Poslednje godine plana, 2022, trebalo bi da se zameni 20 odsto hardverskih delova.

Zamena svih uređaja i softvera u ovom vremenskom okviru biće zahtevna, s obzirom na to da su mnogi proizvodi razvijeni za američke operativne sisteme poput Vindouza, koji je pravljen za Majkrosoft.

Kineske vladine službe najčešće koriste stone računare kineske kompanije Lenovo, ali komponente tih računara, uključujući čipove procesora i hard-diskove, izrađuju američke kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: