Capital.ba

Izvoz rakije iz Šumadije i Pomoravlja vrijedan 814.000 evra

09.12.2019. / 10:00

JAGODINA – Proizvođači alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog okruga, ove godine su izvezli 75 odsto više proizvodnje, u odnosu na isti period lani, a vrijednost izvoza je 814.000 evra, izjavio je predsjednik Regionalne Privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

rakije

Najviše, oko dvije trećine, izvezeno je na tržišta SAD i Australije, izjavio je Tanjugu Lučić.

Srbija, posebno Šumadija i Pomoravlje, imaju velike potencijale za proizvodnju rakije, srpskog tradicionalnog pića, i RPK će podržati destilerije u tom poslu, u cilju povećanja konkurentnosti i prepoznatljivosti proizvoda, brendiranja teritorije i proširenja turističke privrede Šumadije i Pomoravlja“, istako je Lučić.

On je podsjetio na “Veče čudesnih ukusa”, koja je održana u martu, na kome je prestavljeno sedam vrsta rakija u oraganizaciji RPK i Destilerije “Zavet” i prije dva dana završen “Šumadijski festival rakije”, na kome se predstavilo 35 proizvođača rakija Srbije, održanih u Kragujevcu, manifestacija koje imaju za cilj afirmaciju ovog žestokog pića.

Lučić je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo rješenje za “Šumadijsku šljivovicu”, prvu rakiju u Srbiji koja će imati oznaku geografskog porekla, a na tržištu će se pojaviti 2021. godine.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!