Capital.ba

Velika trojka iz Detroita sprema električnu budućnost automobilizma

09.12.2019. / 8:00

Detroit – Nakon godina skepticizma u vezi sa potražnjom za električnim vozilima proizvođači iz SAD sve više prihvataju da su baterije budućnost auto-industrije.

velika trojka

Dženeral motors je u četvrtak saopštio da se udružuje sa korejskim dobavljačem LG Chemom kako bi sagradio 2,3 milijarde dolara vrijednu fabriku baterija u Lordstaunu u Ohaju. Taj zajednički poduhvat trebalo bi da mu omogući proizvodnju najmanje 20 modela potpuno električnih vozila do 2030. godine.

Ta najava došla je samo nekoliko nedjelja nakon što je gradski rival Ford predstavio svoje prvo električno vozilo sa baterijom velikog radijusa kretanja, Mustang Mach-E, čija je prodaja planirana za sledeću jesen. Drugi po veličini proizvođač automobila iz Detroita planira da investira 11,5 milijardi dolara u sopstveni program elektrifikacije vozila.

Najmanji član detroitske “velike trojke”, Fijat Krajsler, dugo je zaostajao u pogledu razvoja električnih vozila – bivši izvršni direktor čak je savjetovao mušterije da ne kupuju jedini u potpunosti električni model kompanije. Ali sadašnji direktor kazao je CNBC-u da će biti “mnoštvo novih proizvoda sa baterijom” u narednih nekoliko godina.

Velika trojka iz Detroita ukupno će uložiti milijarde dolara na automobile na baterije u narednoj deceniji, ali, iako su u konvencionalnoj proizvodnji imali prilično sličan pristup promjenama tržišnih trendova, sada svaki proizvođač “slijedi sopstveni put“, kaže Ron Kogan, stručnjak za automobilizam i izdavač “Grin kar žurnala”. Prema njegovim riječima, to pokazuje da niko još uvek realno nema jasnu predstavu o tome kako će tehnologija baterija evoluirati, niti kako će je potrošači prihvatiti.

B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!