Počinje samit Normandijske četvorke: Donbas čeka rešenje

B. VLAHOVIĆ

09. 12. 2019. u 07:20

U Parizu se održava sastanak o složenoj situaciji u istočnoj Ukrajini

Почиње самит Нормандијске четворке: Донбас чека решење

Zelenski i Putin

MOSKVA-OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREDSTAVNICI "Normandijske četvorke", predsednici Francuske, Rusije, Ukrajine i nemačka kancelarka, sastaju se u ponedeljak, 9. decembra u Parizu da bi reanimirali dijalog u nadi da će on doprineti trajnom rešenju za normalizaciju odnosa u Donbasu. Glavno pitanje je da li će Emanuel Makron i Angela Merkel uspeti da ubede Vladimira Zelenskog da vlasti u Kijevu počnu da realizuju mirovni sporazum iz Minska koji predviđa da se stanovnicima Donbasa omogući poseban status u okviru Ukrajine.

Bivši predsednik Petar Porošenko nije skrivao da je sabotirao dogovor iz Minska i da nije želeo da se direktno pregovara sa predstavnicima Donjecke i Luganske samoproglašene republike. Njih je Porošenko često nazivao banditima. Glavna je nevolja bila što je on sanjao da u Donjeck i Lugansk uđe na tenku kao ratni pobednik. Pošto za to nije imao snage, blokirao je istočni deo Ukrajine, pa su stanovnici tog dela Donbasa bili prisiljeni da sarađuju samo sa susednim oblastima u Rusiji. Sada najbliži saradnici Zelenskog izjavljuju da bi Minski dogovor trebao da bude inoviran jer je usvojen pre pet godina.

Planirano je da se, posle pregovora, potpiše službeno saopštenje u kome bi četiri lidera istakla da su uspešno povučene jedinice na tri dela razgraničenja u Donbasu kao i da su zarobljenici razmenjeni. Biće podržana ideja nove razmene zarobljenika po formuli "sve za sve". Učesnici samita u Parizu tražiće da se odrede delovi gde bi trebalo da se obavi razmena. Predlog tog dokumenta napisan je 2. septembra i sada može biti dopunjen.

Predsednik Zelenski je već najavio da će na samitu predložiti da se u Donjeckoj i Luganskoj oblasti formiraju "municipalne straže", svojevrsna lokalna policija u kojoj bi bili predstavnici ukrajinskih vlasti, OEBS i nepriznatih republika. Ali u toj "policiji", po Zelenskom, ne bi smeli da budu oni koji su ratovali na strani dve nepriznate republike, to jest, "oni koji su pucali po ukrajinskim vojnicima".

Građani zahtevaju hitno reagovanje Foto EPA

Zelenski je u nezahvalnoj situaciji jer mu opozicija i ukrajinski nacionalisti prete pučem ako da bilo kakve ustupke Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Takođe, Zelenskom prete da ne sme da odustane od međunarodnih sudskih procesa protiv Rusije. Sada je pitanje kako će se ponašati Makron i Merkelova. Ako budu insistirali da se Kijev drži sporazuma iz Minska, onda će ukrajinsko rukovodstvo izgubiti dosadašnju podršku. Porošenko očigledno ne može da shvati da Zapadna Evropa ima svoje interese i neće ulaziti u konflikt i beskrajno produžavati sankcije Rusiji. Status kvo se može otezati do novih predsedničkih izbora u SAD, a posle toga će se sigurno ići na neko kompromisno rešenje.

PUTIN I ZELENSKI PRVI PUT

U PARIZU će se dogoditi prvi susret dva Vladimira, Putina i Zelenskog, koji su dosad razgovarali samo telefonom. Sudeći po najavama iz Moskve i Kijeva, ne očekuje se veliki dogovor, ali je važno da počne dijalog, pošto bez kontakta dva lidera nema rešenja. Putin je u mnogo boljoj situaciji jer ima podršku u zemlji, a Zelenski poslednjih dana sluša samo pretnje ukrajinskih nacionalista.

SA ANGELOM - NASAMO

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel planira da se u Parizu u danas po podne odvojeno sretne sa Vladimirom Putinom, a potom i sa Vladimirom Zelenskim. Hoće li Merkelova moći da utiče na Zelenskog da Kijev ipak počne da realizuje sporazum iz Minska, tek treba da se vidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije