Testiranje nevinosti: Poznati reper vodi ćerku na proveru himena

Zakonodavci u Njujorku pokušavaju da zabrane „testiranje nevinosti" nakon što je reper Ti Aj rekao da vodi ćerku, Dejžu Heris.
porodica repera Ti Aja 2018, Atlanta
Getty Images
Porodični život repera Ti Aja je zabeležen u rijaliti TV seriji

Kontroverza oko američkog repera Ti Aja, koji je rekao da vodi osamnaestogodišnju ćerku Dejžu Heris kod ginekologa da joj jednom godišnje „proveri himen" je već dobila naziv #HymenGate.

On je takođe pohvalio i brzinu rada lekara: „Brzo mi daje rezultate".

Zakonodavci države Njujork sada žele da zabrane „testiranje nevinosti" - praksu proveravanja da li je himen (tanko tkivo koje može delimično da prekriva vaginu) žene ili devojke pokidan, kako bi se utvrdilo da li je imala seksualni odnos.

Oblik nasilja nad ženama

reper Ti Aj, novembar 2019 Atlanta
Getty Images
Izjava Ti Aja da svake godine vodi 18-godišnju ćerku na proveru himena izazvala je kontraverze zbog prakse testiranja nevinosti

„Prosto sam zaprepašćena i zgrožena", rekla je Mikael Solaž, članica skupštine Njujorka koja zagovara zakon kako bi se obustavila ova praksa.

„To je oblik nasilja nad ženama i devojčicama", izjavila je za BBC.

„Ti Ajevi komentari i ispitivanja koje vrši na ćerci su neprihvatljivi. On šalje poruku da su žene vlasništvo, a to je pogrešno", rekla je Solaž.

Sličan prateći predlog zakona je donet i u državnom Senatu, gde o njemu odlučuje pravni odbor.

„Ova praksa, kako je i opisana, je uznemiravajuća, nema nikakvu medicinsku vrednost i ne bi trebalo da postoji kao opcija u ovoj, niti u bilo kojoj državi", rekla je Melisa Derosa, sekretarka guvernera i predsedavajuća u Savetu za žene i devojčice.

Šta piše u predlogu zakona?

Mikael Solaž govori na javnom događaju
Getty Images
Zakonodavkinja Mikael Solaž je bila „zaprepašćena i zgrožena" Ti Ajevim izjavama.

O predlogu zakona za koji Solaž kaže da ima podršku obe partije, raspravljaće se u januaru kada se poslanici vraćaju sa pauze.

Ako zakon bude usvojen, ova praksa će postati ilegalna, a svaki lekar koji sprovodi ovakav pregled će izgubiti dozvolu.

Lekari koji budu sprovodili te preglede bi takođe mogli da dobiju kazne ili da budu krivično gonjeni - ako se procedura vrši van medicinskog objekta, može da se smatra seksualnim napadom.

U ovom trenutku, ne postoje federalni, niti državni zakoni koji zabranjuju ovu praksu u Americi.

Kako se radi test nevinosti?

poster Svetske zdrastvene organizacije koji traži zabranu testova nevinosti
WHO
Provera nevinosti je ukorenjena u društvenim normama koje ističu kontrolu seksualnosti i tela žena i devojčica, navodi Svetska zdravstvena organizacija

Iako su provere nevinosti još uvek uobičajene u barem 20 zemalja u svetu - po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - nema medicinski značaj i često se smatraju bolnim, ponižavajućim i traumatičnim za žene.

Provera nevinosti se takođe naziva „testiranjem sa dva prsta" jer lekar ubacuje dva prsta u vaginu žene da bi proverio da li je himen neoštećen.

Stručnjaci u oblasti zdravlja kažu da ovo nije samo nenaučno, štetno i kršenje ljudskih prava žene - već je i besmisleno: nije moguće razlikovati „devičanski" himen od „nedevičanskog", a može da dovede do štetnih posledica po mentalno, kao i fizičko zdravlje.

SZO, agencije UN za ljudska prava i za položaj žena su osudile ovu praksu kao „medicinski bespotrebnu", i zatražili zabranu na globalnom nivou.

„Testiranje nevinosti potiče iz ukorenjenih sistema diskriminacije žena i devojčica", navodi se u saopštenju SZO.

Dodaje se da „ono dalje jača društveno-kulturološke norme koje uvećavaju nejednakost žena, uključujući i stereotipne poglede na ženski moral i seksualnost, a služi da bi se vršila kontrola nad ženama i devojčicama".

U nekim kulturama, žene moraju da dokazuju da su device pre nego što se venčaju.

Reperova ćerka Dejža Heris se povukla sa interneta

From left to right: Diane Cottle-Pope, Deyjah Harris, Tameka "Tiny" Harris, and Zonnique Pullins attend Trap Music Museum VIP Preview at Trap Music Museum
Getty Images
Dejža Heris, obučena u zeleno, sa bakom Dajen Kotl Poup (levo), majkom Tamekom Tajni Heris i polusestrom Zonik Pulins

Otkako je izbio skandal, reperova ćerka Dejža Heris se povukla sa društvenih, mreža, ali ne pre nego što je otpratila tatu Ti Aja sa Tvitera i Instagrama, navodi se u brojnim medijima.

Pre nego što se isključila, navodno se uključila u raspravu - ali ne objavljivanjem sstavova, već lajkovanjem komentara njenih pratilaca, kao što je jedan koji je glasio:

„Ovo je odvratno, posesivno i kontrolišuće *fuj*", a drugi: „Ovo je više nego posesivno".

Seksualno obrazovanje i godišnji odlazak kod ginekologa

Reper Ti Aj, muzičar koji je osvojio tri Gremi nagrade i čije je pravo ime Kliford Heris, izneo je ove komentare dok je učestvovao u američkom podkastu koji se zove Devojke kao mi (Ladies Like Us).

Kada je upitan o seksualnom obrazovanju svoje dece, rekao je:

„Ne samo da smo imali razgovor o tome, već imamo godišnji odlazak kod ginekologa da proverimo njen (Dejžin) himen. Da, ja idem sa njom i reći ću da je, od njenog 18. rođendana, njen himen još uvek netaknut".

Istaknuto je da himen žene može da se ošteti i mimo seksualne aktivnosti.

Ti Aj je rekao:

„Onda oni (doktori) dođu i kažu, 'Pa, samo želim da Vam stavim do znanja da postoje i druge stvari pored seksa zbog kojih himen može da se ošteti, kao što je vožnja bicikla, atletika, jahanje konja i druge vrste sportske fizičke aktivnosti'.

„Pa sam rekao - 'Slušaj, doco, ona ne jaše konje, ne vozi bicikl, ne bavi se sportom. Samo ti proveri himen i daj mi brzo rezultate'".

Lekari kažu da, dok himen može da se razvuče ili pokida tokom seksa, takođe može da se ošteti tokom fizičke aktivnosti ili upotrebom tampona.

Pored toga, mora da se uzme u obzir i da se „ne rađaju sve devojčice sa himenom", navodi Američki univerzitet za akušerstvo.

Dar za kontroverze

Tajni i Ti Aj
Getty Images
Tajni i Ti AJ su nedavno obustavili proceduru razvoda

Za Ti Aja, koji ima šestoro dece sa tri različite žene, kontroverza nije stran pojam.

Dva puta je služio zatvorske kazne zbog posedovanja oružja i droge.

Optuživali su ga je da je bio neveran i da nije poštovao suprugu Tameku Dajen Heris - poznatu kao Tajni - američku kantautorku.

U oktobru 2015. je takođe bio na udaru zbog komentara o Hilari Klinton, tadašnjoj kandidatkinji za predsednika kada je rekao:

„Mislim da biste pre mogli da izaberete čudovište iz Loh Nesa nego ženu".

„Ne želim da budem seksista, ali, ne mogu da glasam da vođa slobodnog sveta bude žena. Na svakoj drugoj poziciji koja postoji, mislim da bi žena mogla da radi dobro. Ali predsednik?".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC