Crna noć za brazilskog velikana, plače 7.000.000 ljudi! Za pet godina od najmoćnijeg kluba do prvog ispadanja u istoriji

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.12.19. | 22:27

Samo tri brazilska kluba od večeras mogu da se pohvale da nikada nisu ispala

Suze, tuga, bes, uvrede, pretnje… Koktel ružnih osećanja se večeras rasplinuo srcima preko 7.000.000 navijača velikog kluba starog 99 godina.

Slavni Kruzeiro iz Belo Orizontea je večeras doživeo najveću sramotu u istoriji. Nije uspeo da u poslednjem kolu brazilskog šampionata izbori opstanak, pošto je poražen sa 0:2 od Palmeirasa i prvi put je ispao u niži rang. Otkako od 1959. postoji celovito brazilsko prvenstvo (popularni Braziljerao), Kruzeiro je bio jedan od četiri kluba koji tokom 62 sezone nije nikada ispao iz elitnog ranga. Od večeras time mogu da se pohvale samo Flamengo, Sao Paulo i Santos u čijem je društvu Kruzeiro bio do ove sezone.

Izabrane vesti

Kruzeiro je dotakao najnižu tačku otkako postoji. Treba tome dodati i fudbal pre osnivanja jedinstvenog prvenstva i dolazi se do podatka da Kruzeiro do večeras nikada nije ispao u niži rang od 1921. godine. I ne samo što nije ispadao, već je igrao jako bitnu ulogu.

Posle Peleovog Santosa je 1976. godine postao prvi brazilski klub koji je osvojio Kopa Libertadores. Po broju titula u Braziljerau je šesti najuspešniji sa četiri šampionska trofeja (ispred su Palmeiras, Santos, Korintijans, Sao Paulo i Falmengo). Po broju trijumfa u Kupu Brazila je najuspešniji u zemlji sa šest osvojenih trofeja. Kopa Liberatdores je osvojio i 1997. godine, pa sa dve titule prvaka Južne Amerike deli četvrto mesto na listi brazilskih velikana sa Internasionalom i Flamengom. Ispred su Santos, Sao Paulo i Gremio sa po tri trofeja. Po broju ukupno osvojenih bodova kroz istoriju brazilskog šampionata, Kruzeiro je drugi najuspešniji klub Brazila sa 2.283 bodova. Ispred je samo Sao Paulo 2.288 bodova. Po broju navijača je šesti najpopularniji u Brazilu.

Kruzeiro je klub u kojem je prvo zasijala fudbalska zvezda legendarnog Ronalda! Ovaj klub je čovečanstvu dao takvu legendu. Za Kruzeiro su igrali velikani poput Vave, Tostaa, Nelinja, Natala, kasnije i nama poznatija imena poput Dide, Huan Pabla Sorina, Freda, Aleksa, Luizaa… Eto kakav je velikan večeras ispao.

gallery

Kruzeiru je i pre večerašnjeg meča bilo jasno da hoda po ivici ambisa. Bilo im je potrebno da oni savladaju Palmeiras, a da Seara izgubi od Botafoga. Oni su izgubili od Palmeirasa 0:2, a Seara je remizirala sa Botafogom. Na opšte oduševljenje navijača ljutog gradskog rivala Atletiko Mineira. A kako su navijači Mineira i Palmeirasa u bratskim odnosima, ovi prvi su večeras slavili u Belo Orizonteu, a klub je odmah na Tviteru dočekao da posoli živu ranu najvećem rivalu. Ovi drugi iz Sao Paula su svojim igračima naglasili da večeras maksimalno zapnu protiv Kruzeira iako im bodovi nisu bili potrebni kako bi se radovala “braća” iz Atletiko Mineira.  

Na stadionu Mineirao, na kojem je reprezentacija Brazila pre pet godina doživela horor protiv Nemačke (1:7), navijačima Kruzeira je večeras opet preselo. Preko 30.000 ljudi je došlo da podrži Raposu kako glasi Kruzeirov nadimak, ali ni to nije pomoglo. Zbog ozbiljnog rizika od incidenata, utakmicu su obezbeđivale jake snage vojne policije. Na ulicama se pojavila i konjica. I opet je došlo do nereda i incidenata, pošto su besni navijači lomili stolice i bacali na teren sve što im je palo pod ruku. Hteli su da uđu, ali ih je policija suzbila suzavcem i dimnim bombama. Pet minuta pre kraja je meč prekinut, a na semaforu je izašla poruka da se navijači hitno evakuišu sa stadiona.

Veliki je ovo i bolan udarac za klub koji je pre samo pet godina bio vladar brazilskog fudbala. Kruzeiro je 2013. i 2014. godine dominirao brazilskim fudbalom i okitio se titulama šampiona. To je poslednja generacija u Brazilu koja je vezala dve titule. Tada je mreže rešetao Rikardo Gular koji se kasnije naplatio u Kini, a najbolji igrač je bio aktuelni Flamengov as Everton Ribero.

Ipak, od tada se klub našao u slobodnom padu. Šampionska generacija se raspala, a fondovi i menadžerske agencije su zarobili klub, što se najbolje videlo pre skoro godinu dana na De Arasaketinom prelasku u Flamengo koji je bio najveći transfer u istoriji brazilskog fudbala. Ali Kruzeiru je pripalo tek nešto više od polovine para…

Klub se u prethodnih godinu dana našao u ozbiljnim finansijskim problemima, rukovodioci se se menjali, a četvorica trenera su promenjena samo ove sezone. Ali, sve je bilo uzalud. I završeno je katastrofom. inače, ceo dan za navijače Kruzeira je bio bolan. Nekoliko sati pre ispadanja fudbalskog kluba, odbojkaški klub je kao domaćin izgubio u finalu SP za klubove od italijanskog Lubea. Datum koji će crnim slovima ostati upisan u istoriji Kruzeira.  

Nekadašnji predsednik kluba iz nekih srećnijih vremena, kontroverzni brazilski biznismen Zeze Perela je prihvatio da se nedavno vrati u klub kada je celo rukovodstvo dovelo klub do granice propasti i onda pobeglo. Ali bilo je kasno da se bilo šta spasi. Perela je preuzeo ulogu privremenog predsednika i večeras je odmah posle utakmice izašao pred novinare. Rekao da je klub dužan ogromnih 150.000.000 evra i da slede razgovori sa kreditorima o vraćanju dugova. Otkrio je da je sve ovo posledica nerealnih želja i planova se de prethodnih godina osvajaju titule koji su klub debelo koštale na kraju.
"Hteli su da budu šampioni po svaku cenu i nije ih interesovalo koliko je to rizik i koliko je to neisplativo. Danas su ti računi došli na naplatu", rekao je Perela.

Šokirao je javnost kada je otkrio da je iskusni napadač Fred imao u Kruzeiru godišnji ugovor od 3.000.000 evra i bio treći najplaćeniji igrač lige. A ima 36 godina i dao je pet golova u sezoni... Tako je poslovalo prethodno rukovodstvo Kruzeira. Perela je poručio da će svi u klubu morati da pristanu na drastično smanjenje plata jer je Kruzeiro mnogo veća opasnost finansijska nego sportska propast. 

 

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara